Nakon smrti pojedinca, njegova duša kreće na dvodnevno putovanje, vijugajući kroz poznata i voljena mjesta koja je posjećivala tijekom svog postojanja. U skladu s naukom i običajima Crkve, čvrsto se vjeruje da lutajuća duša nikada nije lišena druženja.

Prema riječima protojereja-stavrofora profesora dr Vladimira Stupara, u skladu sa pravoslavnim učenjem, vrijeme smrti je određeno Božjim promislom, voljom i dopuštenjem. Čovjek je u tom razdoblju najspremniji za odlazak s ovoga svijeta.

Gospodin daje pojedincu dva dana oslobođenja, dopuštajući mu da ponovno posjeti sva mjesta i ljude koje je cijenio tijekom svog života, iako je komunikacija nemoguća zbog odsutnosti fizičkog tijela. Energija duše nije u stanju uspostaviti kontakt. Ovo je put kojim duša slijedi nakon smrti, kako je objašnjeno u prvih 40 dana.

Prema svetom Makariju Aleksandrijskom, od iznimne je važnosti posvetiti se molitvi treći dan nakon nečije smrti. Kada nastupi trenutak smrti, dolazi i anđeo koji ima zadatak pomoći pojedincu tijekom odvajanja duše od fizičkog tijela.

U pratnji anđela čuvara, oni ostaju uz dušu dok ona prelazi u svoje novo stanje i okruženje. U toj točki duša prepoznaje beživotno i umrlo tijelo, ali priznaje da bit pojedinca, njegovo jedinstveno i nezamjenjivo ja, ostaje “živo” zbog neuništivosti čovječanstva.

Prema riječima protojereja-stavrofora profesora dr Vladimira Stupara, nakon smrti, pojedinci često vide prizore ožalošćene rodbine, a ako su preminuli u zdravstvenoj ustanovi, mogu i doktore i osoblje.

Preporučujemo