Vjerujemo da apsolutno svi znate za nepisano pravilo da u zatvoru najgore prolaze silovatelji, ali i oni koji muče i maltretiraju djecu. Rijetko ko od njih doživi duboku starost u zatvoru, a mi danas govorimo o majci ubici o kojoj se jako puno pisalo u Americi 70 godina.

Marybeth Tinning je imala dvije jednostavne želje u životu: pronaći supružnika koji će je brinuti o njoj i postati majka. Godine 1963. želja joj se ostvarila kada je upoznala Josepha Tinninga, voljenog muža koji ju je podržao. Zajedno su u svoje živote primili devetoro djece – Barbaru, Josepha Jr., Jennifer, Timothyja, Nathana, Michaela (koga su usvojili), Mary, Jonathana i Tammy Lynn.

U rasponu od 13 godina, od 1972. do 1985., bračni par Tinning tragično je izgubio svih devetero svoje djece pod zbunjujućim okolnostima. Nijedno od djece nije živjelo starije od pet godina, a tek kada je umrla njihova najmlađa ćerka, Tammy Lynn, 1985. godine, Marybeth Tinning, domaćica, bivša konobarica i vozač školskog autobusa, konačno je otkrivena kao jedna od najozloglašenijih decoubica u Americi. U početku, liječnici su smrt pripisivali raznim uzrocima kao što su epileptični napadi, srčani zastoji, pa čak i sindrom iznenadne smrti dojenčadi (SIDS), uzimajući u obzir mogućnost neuobičajenog nasljednog poremećaja.

Godine 1981. dogodio se ključni trenutak kada je Marybeth stigla u bolnicu sa svojim usvojenim sinom Michaelom, koji je već bio preminuo. Tvrdila je da je on pao niz stepenice. Ovaj tragični događaj razbio je uvjerenje da je smrt njene druge djece isključivo posljedica genetike. Iznenađujuće, uprkos sumnjivim okolnostima oko smrti djece, nadležni organi nisu pokrenuli istragu, prenosi “Mamamia”. Dr Robert L. Sullivan, glavni medicinski istražitelj okruga Schenectady, priznao je nedostatke u vođenju slučaja. Priznao je da je možda bilo previše pojedinaca upletenih, ali je odbio da krivicu prebaci na druge. Preuzimajući odgovornost za svaki nemar, priznao je da je trebalo dublje da se udubi u stvar i da se zapita da li ima više u priči. Nažalost, ovo je uobičajena pojava u kojoj pojedinci imaju tendenciju da se slažu s većinom i ne slijede svoje vlastite instinkte, kako navodi dr. Sullivan.

Tek nakon tragične smrti Tami Lynn, Marybethinog najmlađeg djeteta, u decembru 1985. godine, vlasti su postale svjesne užasne situacije. Četvoromjesečna djevojčica se ugušila. Istražitelji su u početku sumnjali da je ova žena odgovorna za smrt osmoro od svoje devetoro djece. Međutim, zvanično je optužena za samo tri smrti. Marybeth je priznala da je ubila Tammy Lynn i dvoje druge djece, iako je kasnije povukla svoje priznanje. Na kraju, osuđena je isključivo za ubistvo male Tami Lynn i osuđena na zatvorsku kaznu od 20 godina do doživotnog zatvora. Tokom jednog od svojih saslušanja, Marybeth je priznala Odboru za uslovni otpust države New York, rekavši: “Jednostavno ne vjerujem da sam imala sposobnost da budem dobra majka.”

Istraživači su zastupali teoriju da je Tining možda oduzela živote svoje djece kao sredstvo za traženje pažnje, nagađajući da bi ovo ponašanje moglo biti ekstremna manifestacija Minhauzenovog sindroma.

Tokom njenog trećeg ročišta za uslovnu slobodu 2011. godine, Meribetini transkripti su pružili jedinstven uvid u njeno psihički nestabilno i poremećeno stanje uma. O sebi je govorila kao o duboko zbunjenoj osobi, pripisujući tragičnu smrt Tami Lynn njenoj ogromnoj tjeskobi zbog gubitka svoje druge djece, za koje je vjerovala da su podlegla sindromu iznenadne smrti dojenčadi (SIDS).

Ona je podelila: “Nakon smrti moje druge dece, potpuno sam izgubila osećaj za sebe. Preobrazila sam se u slomljenu, beznačajnu osobu. Tokom tog perioda, kada je moja ćerka bila još mlada, moj način razmišljanja me je naveo da verujem da će i ona I tako sam, vođen svojim strahom, preduzeo mere da joj obezbedim opstanak.

Radeći zajedno s tužiocima u slučaju Tinning, forenzički patolog dr. Michael Baden karakterizira zločin kao “serijsko čedomorstvo”. On vjeruje da je kombinacija faktora, uključujući opsesiju bebama i odsustvo kazne, doprinijela Marybethinim postupcima. Svijet je bio zaprepašten njenim zločinom, ali njen suprug Joseph je ostao nepokolebljivu podršku tokom njenog suđenja, duge zatvorske kazne i redovnih posjeta koje su trajale više od tri decenije. Tokom saslušanja 2007. godine, Tinning je iznenada negirao bilo kakvu umiješanost u tragičnu smrt Tami Lynn, iako se kasnije izjasnila krivom na sljedećem saslušanju. Nadalje, ona je poricala odgovornost za smrt bilo koje druge djece, uprkos tome što je prethodno priznala da je ubila svog novorođenog sina Timothyja 1973. i svog petomjesečnog sina Nathana 1975.

Problem leži u njenom potpunom nedostatku samosvijesti ili priznanja njenih postupaka“, naglasio je dr. Baden. Carney je izrazio nesigurnost u pogledu mogućnosti istinske rehabilitacije bez priznanja odgovornosti. Ipak, Carney je izrazio želju da pojedinac mirno provede svoje preostale godine i naglasio važnost osiguravanja da ne predstavljaju opasnost za druge. Vrijedi napomenuti da postoji značajna razlika u zapisnicima Meribetovog petog ročišta za uslovni otpust 2013. godine u odnosu na prethodna ročišta. Konkretno, tokom ovog saslušanja, Meribet je sebe prikazala kao potpuno transformiranu osobu.

Preporučujemo