Niz srpskih prezimena ima plemićko poreklo, i to često potiče iz srednjovekovnih vlastelinskih porodica i vladarskih dinastija. Evo nekoliko takvih prezimena:Branković: Brankovići su srpska vlastelinska i vladarska porodica iz 14. i 15. veka, a najpoznatiji predstavnik im je Vuk Branković, učesnik Kosovske bitke.Balšići su bili srednjovjekovna srpska dinastija koja je vladala Zetom od 1360. do 1421. godine.Branivojević: Branivojevići su bili srpska vlastelinska porodica koja je vladala Humom u drugoj polovini XIII i prvoj trećini XIV veka.Vlastimirović: Vlastimirovići su prva srpska vladarska porodica o kojoj postoje istorijske beleške.

Vojinović: Vojinovići su bili srpska vlastelinska porodica koja je igrala značajnu ulogu u Nemanjićkoj Srbiji.Vojislavljević: Vojislavljevići su srpska srednjovekovna dinastija koja je vladala Dukljom i okolnim područjima pre nego što su ih nasledili Nemanjići.

 

Vukanović: Vukanovići su bili srpska vladarska porodica koja je vladala Raškom.Dejanović: Dejanovići su bili srpska vlastelinska porodica koja je upravljala prostorom oko tromeđe današnjih republika Srbije, Bugarske i Makedonije.Konstantin Dragaš: Konstantin Dragaš bio je član porodice Dragaša, poznate po svojoj vlastelinskoj ulozi.Kosače (Hercegović, Kosačić, Vuković, Hranić): Kosače su bili vladarska dinastija i najznačajnija porodica u Kraljevini Bosni, osim vladajućih Kotromanića.

Kotromanić: Kotromanići su bili srpska vladarska dinastija u srednjovekovnoj Bosni, koja je vladala od 1250. do 1463. godine.Lazarević: Lazarevići su srpska vlastelinska i vladarska porodica iz 14. i 15. veka.Mrnjavčević: Mrnjavčevići su srednjovekovna srpska vlastela koja je vladala današnjom Makedonijom.

 

Nemanjići su bili srpska dinastija koja je vladala Srbijom više od dva veka.Oblačić: Oblačići su srpska srednjovekovna vlastelinska porodica.Pavlović (Jablanović): Pavlovići ili Jablanići su srpska srednjovekovna porodica koja se istaknula herojstvom u borbi s Turcima.Ova prezimena nose bogatu istorijsku i plemićku tradiciju u srpskom kulturnom nasleđu.

Preporučujemo