Prema rečima jednog srpskog psihoterapeuta, osobe koje su odgovorne za pranje sudova često su nezadovoljne ne samo u bračnim odnosima, već i u intimnim susretima sa svojim muževima. U svjetlu ovog zapažanja, terapeut predlaže prilično nekonvencionalno rješenje za ublažavanje njihovog nezadovoljstva: plaćanje usluga stručnjaka za pranje posuđa.
U ovoj diskusiji ulazimo u zadivljujuću temu koja će sigurno očarati i žene i muškarce. U protekle dvije decenije došlo je do duboke promjene u dinamici partnerskih odnosa. Ne tako davno, muškarci su obično imali ulogu primarnih hranitelja, brinući se za porodicu, dok su se žene fokusirale na domaćinstvo, djecu i kućne obaveze.

 

 

Međutim, trenutno smo svjedoci izuzetnog postizanja ravnoteže u svim aspektima života, uključujući i pravednu raspodjelu kućnih zadataka. Sadašnje doba nedvosmisleno odbacuje zastarjelu ideju da su muškarci isključivo odgovorni za izdržavanje svojih porodica, umjesto toga priznajući da su muškarci koji se voljno bave kućnim poslovima saosećajni partneri koji iskreno žele da izdržavaju svoje žene. To nas dovodi do pitanja da li ova društvena promjena nije samo ispravna, već apsolutno neophodna. Milena Milanović, veoma cenjeni psihoterapeut i nedavna gošća cenjene srpske emisije “150 minuta”, samouvereno je iznela svoj značajni pogled na ovu temu.

 

Govornik je snažno naglasio da je važno ne posmatrati podjelu domaćih dužnosti samo kao pitanje pravičnosti i jednakosti. Umjesto toga, ona je tvrdila da bi partneri trebali dati prioritet zajedničkom radu kako bi doneli odluke o tome kako efikasno upravljati svojim životima i obavezama u domaćinstvu, uzimajući u obzir njihove individualne preferencije i sposobnosti.

 

 

Ključ za stvaranje harmoničnog i sretnog partnerstva leži u negovanju otvorene i efikasne komunikacije, kao i u nastojanju da razumemo perspektive jednih drugih. Ova perspektiva balansiranja kućnih poslova rezonira sa društvenim očekivanjima koja se stalno mijenjaju u partnerskim odnosima, priznajući dinamičku evoluciju ove dinamike tokom vremena.

Preporučujemo