Izvanredna reputacija Ukrajine kao cijenjene “žitnice Evrope” svjedoči o njenim bogatim resursima. Međutim, ključno je priznati da značajan dio njenog skrivenog bogatstva leži pod ruskom kontrolom, čime se ozbiljno potkopava otpornost ukrajinske ekonomije, kako je istaknuo Deutsche Welle. Usred ukrajinske krize, prisustvo i ruske i ukrajinske vojske postalo je sve izraženije.

 

Dok se krećemo kroz ovu složenu situaciju, ključno je rasvijetliti značaj resursa kao što je željezna ruda. Pronađen duboko u zemlji, posebno u blizini Dnjiprorudne u regionu Zaporožja, ovaj dragoceni mineral ima ogromnu vrednost zbog sadržaja gvožđa koji prelazi 60 procenata. Prije sukoba, značajan dio tog ključnog sirovog resursa, koji iznosi impresivnih 4,5 miliona tona godišnje, graciozno je isporučen u Evropu, konkretno u Slovačku, Češku i Austriju. Ovi rudnici su graciozno pružili Ukrajini priličan priliv strane valute, u ukupnom iznosu od impresivnih 200 miliona eura svake godine.

 

Nažalost, ovaj pomak je rezultirao preusmjeravanjem strateški značajnih sirovina prema Rusiji. Kao posljedica toga, ukrajinski, slovački i češki investitori su nepravedno lišeni svojih resursa. Prema podacima ukrajinske Uprave carina, prošle godine je zabilježen značajan pad od 60 posto u izvozu željezne rude za metalurgiju u odnosu na prethodnu godinu. Prema cijenjenim analitičarima renomiranog kanadskog think tanka SecDev, zajednička vrijednost neiskorišćenih resursa otkrivenih na okupiranim teritorijama iznosi zapanjujuću sumu od približno 12 milijardi američkih dolara.

 

Uvaženi ekonomski autoritet baca svjetlo na duboke implikacije koje proizlaze iz iscrpljivanja resursa za ukrajinsku industriju čelika. Ukrajina se 2021. godine pohvalila impresivnim izvozom od oko 20 miliona tona metalurške robe. Međutim, trenutna putanja otkriva obeshrabrujući pad, jer je u prvoj polovini ove godine izvezeno samo 2,5 miliona tona. Ukoliko se ovaj trend nastavi, predviđeno smanjenje za cijelu godinu iznosi alarmantnih 80 posto.