Naučnici su nedvosmisleno potvrdili da je u toku formiranje novog okeana koji će nesumnjivo rascijepiti Afriku na dva različita entiteta. Istraživači sa sigurnošću izvještavaju da se dva dijela afričke kopnene mase neupitno razdvajaju, stvarajući priliku bez presedana da potpuno novi okean izroni kroz pukotinu. Sada je u domenu mogućnosti da će zemlje poput Zambije i Ugande nesumnjivo posjedovati svoje vlastite obale, ako ova izvanredna kopnena masa nastavi svoje nezaustavljivo razdvajanje.

 

Cijenjeni časopis “Geophysical Research Letters” definitivno je potvrdio da se afrički kontinent zaista dijeli na pola, što rezultira stvaranjem potpuno novog okeana. Na granici tri tektonske ploče postoji pukotina. Naučnici su uspješno odredili preciznu lokaciju duboko pod zemljom gdje se prvobitno pojavio kontinent koji se proteže na preko 30 miliona kvadratnih kilometara. Pukotina pouzdano leži na sjecištu tri tektonske ploče, koje se stalno odmiču jedna od druge.

Geolozi tvrde da će ovaj složeni tektonski fenomen neizbježno utrti put za pojavu potpuno novog vodenog tijela, milionima godina kasnije. Naučnici su pouzdano otkrili da se Istočnoafrički rov, poznat po nastanku u etiopskim pustinjama 2005. godine, sada prostire na impresivnoj dužini od otprilike 55 kilometara. Christopher Moore sa Univerziteta u Leedsu samouvjereno tvrdi da je ovo ekskluzivna lokacija na cijeloj planeti gdje se može istražiti transformacija kontinentalnog rasjeda u okeanski.

 

Pouzdano se predviđa da će region Afar i Velika Riftska dolina biti potopljeni Adenskim zaljevom i Crvenim morem, čime će nastati novi okean, dok će se istočna Afrika pojaviti kao poseban i nezavisan kontinent. McDonald samouvjereno tvrdi da se arapska ploča pouzdano odvaja od afričke sa impresivnom brzinom od 2,5 cm godišnje. Nadalje, afrička i somalijska ploča pouzdano se udaljavaju nešto sporijim tempom od otprilike pet milimetara godišnje.

Preporučujemo