Neum nije imao koristi od takvog prizora; Prisustvo zagađenog mora samo je odvratilo pažnju turista, dajući im neugodno iskustvo nalik plivanju u rezervoaru zatrpanom kanalizacijom. Neum služi kao jedina kapija Bosne i Hercegovine ka moru, što ga čini veoma traženom destinacijom za lokalno stanovništvo i turiste. Kao najveće i najpoznatije ljetovalište u BiH, posjeduje neospornu privlačnost koja plijeni posjetitelje iz raznih nacija izvan njenih granica.

 

Unutar videa pod nazivom “Druga strana Neuma” uhvaćen je značajan prizor koji prikazuje značajnu akumulaciju morske trave, granja i blata u neposrednoj blizini obale. Osim toga, bilo je tvrdnji određenih pojedinaca u kojima se tvrdi da se prisustvo fekalnih materija koje potiču iz obližnjih naselja može uočiti kako direktno ulazi u morske vode. Kako navodi Blic, dok su pojedini turisti na snimku aktivno pokušavali da uklone prljavštinu iz mora, bilo je i pojedinaca koji nisu bili zabrinuti zbog njegovog prisustva i umesto toga su odlučili da se opuste i potpuno uživaju u odmoru.

 

Neum se nalazi unutar granica moje zemlje, međutim, nisam posebno sklon posjetiti ovo mjesto u svrhu kupanja, jer mi je iskustvo slično uranjanju u septičku jamu. Zaista je obeshrabrujuće što mnogi pojedinci ne shvaćaju činjenicu da otpad iz obližnjih naselja na kraju nađe svoj put u more. Uprkos ovoj uznemirujućoj stvarnosti, čini se da neki odbacuju problem označavajući ga kao prirodnu pojavu.

 

 

Neminovno će se naći kupači koji su uronjeni u mir i prirodne ljepote svog okruženja, pa stoga poruka videa neće utjecati na njih. Međutim, nažalost za sektor turizma u Neumu, bit će i pojedinaca koji nisu očekivali da će se tokom posjete susresti sa ovakvim sadržajem koji podstiče na razmišljanje i skloni su tražiti pojašnjenje o uzrocima i implikacijama trenutnog stanja mora.

Preporučujemo