Nakon što je šesnaest godina služio kao biskup, mirno je preminuo u 54. godini života. Njegov život i rad su posebno poštovani i poštovani i u Rumuniji i u Rusiji. Sveti Amplije i Urvan, osim što su bili saradnici Svetog Andrije, izabrani su za episkope.

 

U drevnim gradovima Lida, takođe poznatim kao Diospolis Judejski, i Urvan u Makedoniji, bilo je dvoje ljudi koji su postali poznati po svojim delima ne samo rušenja idola, već i širenja učenja hrišćanstva. Njihova nepokolebljiva posvećenost svojoj vjeri i njihov neustrašiv pristup izazivanju preovlađujućih politeističkih vjerovanja izazvali su bijes i bijes pristalica više bogova. Nažalost, njihov hrabar stav na kraju je doveo do njihove prerane smrti jer su ih nemilosrdno ubijali oni koji su se suprotstavljali njihovim uvjerenjima.

 

Tokom 1. veka boravio je i držao propovedi, služeći kao pratilac Svetom Andreju, koji je bio poznat kao Prvozvani. Postoji široko rasprostranjeno vjerovanje da je uspio uspješno preobratiti značajan broj pagana da prihvate kršćanstvo. Štaviše, bio je visoko cijenjen kao čestit i pošten pojedinac, a njegove izuzetne govorničke vještine bile su posebno istaknute tokom njegovih kršćanskih propovijedi. Ovi sveci, uključujući i njega, služe kao izvanredni primjeri istinske i duboke odanosti i predanosti Bogu.

Uvriježeno je vjerovanje da svaki pojedinac koji se susreće s poteškoćama ili izazovima u nadolazećem danu treba tražiti utjehu u zagovoru ovih apostola, usrdno izgovarajući molitvu koja moli božansko milosrđe Božje da podari oproštenje u dubini naših duša, tako čisteći nas od tereta prijestupa i nedjela. Uobičajeno se vjeruje da će pojedinci koji se iskreno bave molitvom dobiti pomoć ili podršku.

Preporučujemo