Crna hronika je i dalje top tema pisanja svih Balkaanskih medija. Ubistva, samo ubistva itekako prednjače u naslovima svih regionalnih portala. Femicid je itekako postao učestao, i to pogotovo u Bosni i Hercegovini. Nakon Gradačca i stravičnog ubistva koje je išlo na Instagramu, uslijedilo je brutalno ubistvo vlasnice kafića od strane policajca u centru Tuzle. Sada opet još jedan sličan slučaj. 

Prema neslužbenim informacijama, Erno Sabo-Čaki (59) strijelom za samostrel smrtno je ubio svoju suprugu Selmu Baluković (48) u Lipnici kod Tuzle.

Kako prenose domaći mediji, nalazi obdukcije pokazuju da je Balukovićeva zadobila ozljede vrata i ubodnu ranu u predjelu prsnog koša.

Dana 21. veljače, oko podneva, vlasti su otkrile preminulu osobu u kući koja se nalazi u naselju Lipnica u Tuzli. Policija je u kući zatekla Erna, mađarskog državljanina, koji je zadobio teške ubodne rane u trbuhu i hitno mu je bila potrebna liječnička pomoć. Zabrinuti poznanik upozorio je vlasti nakon što je pokrenuo videopoziv s Ernom, samo da bi ga vidio kako leži na krevetu, natopljen krvlju. Zbog toga je Erno hitno prevezen na liječenje na Univerzitetski klinički centar Tuzla.

Prema riječima Admira Arnautovića, glasnogovornika Kantonalnog tužilaštva TK, nalazom obdukcije utvrđeno je da je kod osobe smrtonosna povreda u predjelu grudnog koša nanesena strijelom. Ostaje nejasno je li strijela ispaljena iz samostrela ili je ručno zabadana u žrtvu.

Prema tvrdnjama tužiteljstva, sve indicije upućuju na Selminog supruga kao počinitelja ubojstva. Nadalje navode da će cjelovito sagledavanje situacije biti postignuto nakon završetka svih vještačenja. Arnautović je dodao da prvi razgovor sa suprugom žrtve još nije obavljen, jer ovisi o njenom trenutnom zdravstvenom stanju i odobrenju liječnika. U međuvremenu, ostale istražne radnje su u tijeku.

Selma i njen suprug bili su aktivni sudionici streljačkog kluba, što objašnjava njihovo posjedovanje samostrela u okviru kuće. Erno Sabo-Čaki, osoba s potpunim invaliditetom, za kretanje se oslanjao na invalidska kolica. Slično tome, Selma je također koristila invalidska kolica za vlastite potrebe kretanja.

U ponedjeljak je u Planama, naselju kod Tuzle, klanjana dženaza tragično stradaloj ženi. Iza Selme su ostali sin, kćerka, unuk, majka i brat. U međuvremenu je u ulici Želimira u Livnu napadnuta policijska patrola PP Livno prilikom obavljanja službene dužnosti.

Kako je priopćilo Ministarstvo unutarnjih poslova Livonskog kantona, jučer su u ranim jutarnjim satima pripadnici reda i mira presreli automobil “audi A8” njemačkih registarskih oznaka. Vozilom je upravljao 27-godišnjak s prebivalištem u Kupresu, a u pratnji 25-godišnjaka D. M. iz Triera u Njemačkoj i 40-godišnjaka D. M. porijeklom iz Kupresa, a sada nastanjenog u Trier, Njemačka.

Tijekom službenog alkotestiranja vozača na prisutnost alkohola u organizmu, putnici su odlučili izaći iz vozila te su nastavili s vrijeđanjem, omalovažavanjem i prijetnjama policijskim službenicima.

Prilikom incidenta 25-godišnjak identificiran kao D.M. udario policijskog službenika u glavu, dok je 40-godišnjak zvani D.M. snažno zgrabio drugog časnika za vrat. Uslijed toga policijski službenici su zadobili tjelesne ozljede zbog kojih je liječnička pomoć potrebna u Domu zdravlja i Kantonalnoj bolnici u Livnu.

Nakon što su policijski službenici uspješno savladali dotične osobe, iste su prevezene u Policijsku postaju Livno, gdje je protiv njih pokrenuta kaznena prijava zbog vjerodostojne sumnje da su počinili kazneno djelo „napad na službenu osobu za osiguranje prilikom izvršenja svoje dužnosti.”

Preporučujemo