Slučaj Koste Kecmanovića i dalje privlači jako veliku pažnju u svim domaćim medijima. Pogotovo roditelji širom regije prate cijeli slučaj, jer si se stavljaju u kožu sirotih roditelja koji su izgubili svoju djecu na tako surov način 3 maja prošle godine.

Izražavajući nezadovoljstvo, Ninela Radičević, čija je kći Ana Božović tragično izgubila život u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu 3. svibnja prošle godine, izrazila je negodovanje prema odvjetniku koji zastupa obitelj dječaka odgovornog za ubojstvo Kecmanovića. , i njegove primjedbe u vezi s njihovim financijskim statusom. Radičević je te komentare ocijenio sramotnim i neprimjerenim. Posebno je istaknula da je najveći izvor boli za sve obitelji žrtava činjenica da se obitelj optuženog dječaka izjasnila da nije kriv.

Prema riječima Ninele Radičević, odgovornost za zatvorenost suđenja u kaznenom postupku snosi obitelj Kecmanović.

Što se tiče sudskog postupka koji se vodi protiv obitelji Kecmanović, sve teče bez problema. Čak su i starija braća i sestre dali svoja svjedočanstva, osiguravajući da se njihov glas čuje. Za mene su ova braća i sestre pravi heroji. Za djecu od 16 i 17 godina potrebna je ogromna hrabrost da stanu pred suca i izraze svoje najdublje emocije. Ovo ih je iskustvo transformiralo u izvanredne osobe. U trenutku su bili prisiljeni sazrijeti preko svojih godina, suočavajući se sa surovom realnošću života. Majka preminule djevojčice tvrdi da je sudski postupak u vezi s tragičnim događajem u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” bio zatvoren za javnost, točnije tijekom svjedočenja braće i sestara. Ona u potpunosti podržava ovu odluku. Nadalje, ističe važnost točnog izvještavanja roditelja dječaka odgovornog za pucnjavu o suđenju, prepoznajući važnost prenošenja informacija o tim događajima s najvećom preciznošću.

Više državno odvjetništvo vodi kaznene postupke na zatvoren način, što nas zabrinjava jer vjerujemo u transparentnost i nemamo što skrivati. Kada je suđenje zatvoreno, obrana ima kontrolu nad objavljivanjem informacija onako kako smatra prikladnim, ostavljajući naše predstavnike nesposobnima da se pozabave određenim stvarima. Transparentno suđenje ne ostavlja prostora za nagađanja i donosi utjehu obiteljima žrtava koje trenutno pate. Čini se da optuženima, kako je rekao Radičević, ide u prilog zatvorenost postupka. Također, izjava obitelji Kecmanović kojom negira krivnju i odgovornost za postupke svog djeteta duboko je povrijedila sve pogođene obitelji. Majka tragično nastradale Ane Božović istakla je da postupci dječakove majke, koja je svoju imovinu pokušala prepisati na drugoga, ukazuju na pokušaj prikrivanja.

Jedan od posljednjih narativa koji se odnosi na vrijednost imovine i financijski napor sudskih postupaka proizlazi iz govora branitelja tih pojedinaca. Tvrde da troškovi koji nastanu prilikom svakog pojavljivanja pred sudom, a koji iznose oko 30 tisuća eura, cijeli proces čine uzaludnim i rasipničkim. Vrijedno je ispitati osnovu za ovu specifičnu novčanu brojku. Bitno je napomenuti da je Miljana Kecmanović nedugo nakon 3. maja pokušala imovinu prepisati na druga lica kako bi spriječila njeno zamrzavanje, što se na kraju i dogodilo.

Prema žrtvinoj majci, sama rasprava o imovini i novčanoj vrijednosti bila joj je neugodna.

Skretanje pažnje javnosti pomalo mi je zabavno. No, jedno moram pojasniti: naša namjera nije tražiti novčanu odštetu od obitelji Kecmanović za njihovu bol, jer se naša bol ne može kvantificirati. Stoga su sve insinuacije ili negativne primjedbe koje sugeriraju da nas motivira novac neutemeljene. Pozivam svakoga da se stavi u moju kožu na samo trideset minuta i vidi padaju li mu na pamet financijska pitanja. I besmisleno je i sramotno da je odvjetnik koji vodi ovaj slučaj uopće pokrenuo temu novca. Ne uspijevam shvatiti svrhu takve izjave. Duboko mi je žao što obitelj Kecmanović troši svoja financijska sredstva na pravno zastupanje. Možda bi mogli ispitati mogućnost postavljanja odvjetnika po službenoj dužnosti, jer vjerujem da je to mogućnost. Zaista je sramota da uopće raspravljamo o ovoj temi. To su osjećaji ožalošćene majke Ane Božović.

Formiranje multidisciplinarnog tima trenutno nam je u fokusu jer posvećujemo dovoljno vremena kako bismo osigurali dovršetak projektnog zadatka, točnije idejnog rješenja. Majka preminule djevojčice ističe važnost obilježavanja trećeg svibnja, do kojeg je ostalo još samo dva mjeseca, radom na idejnom rješenju. Viktimološko društvo pokrenulo je inicijativu da se 3. svibnja proglasi Danom sjećanja na sve nevine žrtve, što je prema riječima majke ubijene djevojke od velikog značaja.

Kao majka žrtve, smatram da je mir od najveće važnosti. Stalna podsjećanja i rasprave oko događaja služe samo retraumatizaciji pojedinaca. Ipak, nadu daje odluka da se treći maj proglasi danom odavanja počasti svim žrtvama, rekao je Radičević u intervjuu beogradskoj televiziji.

Odvjetnica obitelji mladog počinitelja umiješanog u pucnjavu u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” Marina Ivelja nakon sudskog ročišta očitovala se o vrijednosti imovine te obitelji. Prema Iveljinim riječima, njihova imovina procjenjuje se na 598.500 eura. S obzirom na to, predložila je da se parnični postupak protiv obitelji obustavi do okončanja kaznenog postupka. Međutim, izvori bliski “Blicu” otkrivaju da procjena imovine obitelji Kecmanović nije rađena u sklopu bilo kakvog sudskog postupka vezanog za pucnjavu. Kao rezultat toga, točna vrijednost njihove imovine ostaje neutvrđena.

Preporučujemo