O Muameru Gadafiju je do sada ispričano jako puno priča. Nekadašnji doživotni predsjednik Libije, je na tragičan način skončao svoj život. Ljudi koji su živjeli u Libiji, uvijek su bili zadovoljni njegovom vladavinom, a u svijetu je on bio predstavljen kao veliki diktator. Međutim, bio ga je glas da je jako volio žene, a veliki broj njih nakon njegove smrti, pričale su i više negativno o njemu.

Ne samo da je renomirana pjevačica s kolekcijom bezvremenskih hitova, već se ističe i kao jedna od najobrazovanijih osoba u svijetu estradnih izvođača s uspješno završenim diplomama na dva prestižna sveučilišta. Tijekom svoje slavne karijere doživjela je izvanredne trenutke, uključujući nezaboravan susret s Muammarom al-Gaddafijem.

Svi članovi srbijanske delegacije dobili su poziv da posjete Libiju, a među njima je bila i jedna ugledna osoba poznata po zaista veličanstvenom glasu.

Među prisutnima su bili Vesna de Vinča, Rada Radenović, Marinko Rokvić, uz doktore i inženjere. Naš susret s Gadafijem dogodio se u raskošnom svilenom šatoru, jer ga nije bilo u svim službenim institucijama koje smo posjetili. Svatko od nas imao je priliku s njim razmijeniti koju riječ. Predstavio sam se kao jugoslavenski pjevač, spomenuo da je moja najpoznatija pjesma “Zora je”. Gadafi me pogledao i potvrdio: “Poznata mi je ta pjesma.” Nakon naše kratke interakcije, održao je patriotski govor, i nikada se više nisam susreo s njim. Neda je ispričala ove zamršene detalje susreta koji zauzima značajno mjesto u njezinoj karijeri i privatnom životu.

Tijekom našeg susreta s Gadafijem našu kulturnu delegaciju činilo je 106 osoba. Prije ovog susreta bili smo izloženi brojnim pričama o njemu, no upravo smo tijekom ovog susreta doista svjedočili autentičnom Gadafiju, „beduinskom“ liku koji nam je opisan. Čak imamo i fotografiju iz tog trenutka, koja bilježi službeno predstavljanje naše delegacije, a opipljiv osjećaj uzbuđenja i iščekivanja bio je neporeciv.

Prilikom gostovanja u emisiji “Amidža Show” Neda je ispričala zanimljivo otkriće. Primijetila je da dotični dužnosnik ne samo da duboko cijeni njezinu najuspješniju pjesmu, nego i sam posjeduje impresivan pjevački glas. Kako je njihov razgovor odmicao, otkriveno je da je ovaj dužnosnik studirao u Sarajevu, gdje se oženio i kroz snagu te iste pjesme upoznao svoju srodnu dušu.

Bojana Lazić, voditeljica koja je bila u delegaciji, izrazila je neizmjernu čast što je upoznala slavnog Gadafija i bila u prisustvu naših cijenjenih poznatih ličnosti na početku svoje karijere. Osvrćući se na 2007. godinu kada je imala samo 20 godina, Bojana se rado prisjetila svog sudjelovanja u posjetu srpske delegacije pokojnom pukovniku Moameru al Gadafiju. Delegacija se sastojala od oko 80 osoba, među kojima su bile i ugledne ličnosti poput Nede Ukraden, Olje Karleuše, pokojnog Marinka Rokvića, njegovog sina Nikole Rokvića, Vesne de Vinče te Miss Srbije i Crne Gore. Tijekom ovog povijesnog posjeta imali su privilegiju biti domaćini prve modne revije u Libiji, na kojoj su predstavili izuzetan dizajn Vladanke Celić, koja ih je pratila na ovom nezaboravnom putovanju. Bojana je za “Espreso” podijelila ove drage uspomene i dodatno izrazila zahvalnost na iskustvu.

Naš raspored bio je u Tripoliju, gdje smo prošli temeljitu provjeru prije našeg susreta s Gadafijem. Libijski vođa Moamer el Gadafi priredio je veliku proslavu u prostranom šatoru, osobno pozdravivši svih 80 nazočnih, uključujući i mene. Ono što me se dojmilo je jedinstven raspored – formirali smo polukrug dok se on sa svakom pojedinačno rukovao. Gadafi je na mene ostavio povoljan dojam, jer je izrazio iskreno kajanje zbog raspada Jugoslavije. Tijekom našeg boravka u Tripoliju, savjetovali su nam da ostanemo u blizini hotela zbog sigurnosnih razloga, ograničavajući našu slobodu kretanja.

Gledajući unatrag, duboko žalim zbog događaja koji su se odvijali u narednim godinama. Osim toga, bilo mi je intrigantno da se njegovo osiguranje sastojalo isključivo od žena, od kojih su neke bile Srpkinje. Ovo putovanje i susret zauvijek će mi ostati urezan u sjećanje – zaključila je voditeljica.

Preporučujemo