U Bosni i Hercegovini trenutno je 90% muslimanski živalj. Nakon rata 92-95, većina hrvatskog i pravoslavnog stanovništava se iselilo iz ove zemlje, a priče poput ove današnje jako su rijetke. Naravno, možete zaključiti po samom naslovu današnjega članka, da je u pitanju vjerska tema, koja je uvijek jako osjetljiva.

Mlada djevojka, stara samo 14 godina, obratila se korisnicima popularne društvene mreže Reddit tražeći anonimni savjet za problem koji je jako muči.

Nastanjeni u Sarajevu, roditelji ove osobe su razvedeni. Njezin otac, pravoslavac, trenutno živi u Moskvi, dok majka, koja prakticira islam, nije odobravala njezinu želju da prijeđe na kršćanstvo, točnije na pravoslavlje, unatoč dubokoj sklonosti toj vjeri. Protagonistica je detaljno opisala svoje emocije i dobila mnoštvo savjeta u odjeljku za komentare. “Moja majka potječe iz okolice Srebrenice, gdje je u početku susrela puteve s mojim ocem, i njihova veza je procvjetala odatle. U početku nije bilo protivljenja njihovoj zajednici, iako su bili obeshrabreni da imaju djecu zbog zabrinutosti oko kulturnih razlika. Nakon završetka rata i završetka srednje škole u Sarajevu, moja majka je održavala vezu s mojim ocem sve do 2009. godine kada je saznala da čeka dijete.

Kad sam imala samo tri mjeseca, moj otac je zbog naše financijske situacije, unatoč svojoj sreći, odlučio raditi u inozemstvu. Igrom slučaja razveli su se i moji roditelji, ali su uspjeli održati pozitivan odnos. Otac mi poslušno redovno šalje alimentaciju. Sada, nakon 14 godina, imam tu sreću da često razgovaram sa svojim tatom. Čak se jako trudi da me posjećuje jednom mjesečno, putujući iz Moskve, gdje trenutno živi. Tijekom svog djetinjstva bila sam izložena islamu, ali duboko u sebi, moje srce i unutarnji instinkti još uvijek me vuku prema pravoslavlju,” ispričala je mlada djevojka, osvrćući se na svoje jedinstveno putovanje. Zatim je slikovito opisala svoje nedavno iskustvo posjete crkvi .

Neizbrisivo sjećanje na moj prvi posjet crkvi i duboka toplina koja je obavila moje srce zauvijek će ostati sa mnom. Unatoč svojoj mladosti i neizvjesnosti, siguran sam da ne pripadam srcu Sarajeva, među pojedincima koji gaje animozitet prema različitostima. Čeznem za ponosnim objavljivanjem svojih uvjerenja, ali smatram da mi nedostaje hrabrosti da to učinim. U nedoumici sam, nisam sigurna kako dalje”, zaključila je svoje iskreno priznanje. Frakcija Redditora savjetovala je da ne gaji ljutnju prema svojoj majci, dok su se drugi zalagali za praćenje njezinih instinkta.

Ako ste maloljetni i živite s majkom, strogo bih vam savjetovao da se ne bavite trolanjem. Bilo bi mudro izbjegavati si nepotrebno otežavati život, osobito ako vjeruješ da tvoja majka ne bi dobro reagirala na tvoje zanimanje za kršćanstvo. U ovom slučaju, možda bi bilo najbolje zadržati svoja uvjerenja za sebe dok ne postanete neovisni i sposobni sami donositi odluke.

Zapamtite, imate pravo biti vjerni sebi i nitko nema ovlasti diktirati ili zabraniti to. Osobno se identificiram kao ateist i kad god to podijelim s bližnjima, oni ostanu zatečeni i burno reagiraju. Često me pokušavaju uvjeriti da vjerujem u Boga, posebno moji roditelji, au manjoj mjeri bake, djedovi, tetke i stričevi.

Mogu se poistovjetiti s vašom situacijom jer se nalazim u sličnoj situaciji. Otac mi je katolicizam, a majka pravoslavac. Međutim, odlučio sam prihvatiti ateizam kao svoj osobni sustav vjerovanja.

Nevjerica u njenu priču proizašla je iz prevladavajućeg uvjerenja da je Sarajevo grad poznat po toleranciji prema različitostima.

Jedan od komentara je glasio: “Proveo sam svoje formativne godine u Sarajevu, pohađajući škole zajedno s pojedincima iz različitih vjerskih sredina. Moji najbliži drugovi bili su pravoslavci i katolici. Stoga, zanemarite bilo kakve narative koji sugeriraju da je Sarajevo uprljano. Naravno, uvijek će biti biti izolirani primjeri i nekoliko zavedenih pojedinaca koji, vođeni neprijateljstvom, provociraju jedni druge.

Preporučujemo