Ženu je čekalo neočekivano iznenađenje jer se njen pretpostavljeni stomačni virus pokazao kao daleko značajnija stvar. Lucy Shaw (34) iskusila je nelagodu u trbuhu, samo da bi neočekivano rodila blizance. Samouvereno je stigla do 30 nedelja trudnoće, samo sedam nedelja od punog termina, kada su njeni dečaci nastupili 5. jula. Jacob i Jackson James, teški nešto više od 1 kg i 600 g, brzo su prevezeni u cenjeno Neonatalna jedinica u bolnici Royal Stoke. Dječaci postižu izuzetan napredak uprkos izazovnim okolnostima, prema Univerzitetskim bolnicama NHS Trusta North Midlandsa (UHNM).

 

Po dolasku, nije gubila vrijeme pozivajući 911, potvrdivši da nije riječ o običnom virusu, kao što sam sumnjao. Dok je moja mama razgovarala sa operaterom telefonom, pitali su je da li ona nešto vidi. U tom trenutku me je snašla spoznaja koja me je navela da provjerim opipavanjem vlastite glave. Uprkos mom prvobitnom oklevanju i insistiranju da blizanci još ne mogu da stignu zbog nedonoščadi, operater mi je samouvereno savetovao da guram ako osetim potrebu.

 

Blizanci su stavljeni na respirator kako bi im pomogli da dišu, a Lucy je također liječena zbog gubitka krvi. Četiri sedmice kasnije, Jacob i Jackson su dobro i uskoro će krenuti kući. Lee Abbott, klinički šef neonatologije u UHNM, rekao je: Jacob i Jackson su nesumnjivo čudesna djeca. Njihov dolazak obilježila je takva ekstremna hladnoća da su njihove tjelesne temperature dostigle neviđeno niske.

Štaviše, nivoi njihove kiseline u krvi bili su nekompatibilni sa izgledima za preživljavanje, a njihov krvni pritisak bio je alarmantno nizak. Međutim, uprkos svim izgledima, obe bebe su trijumfovale nad ovim izazovima i trenutno napreduju iznad očekivanja. Očekuje se da će oni uskoro biti otpušteni uz minimalnu specijaliziranu pažnju. Lucy kaže: Nestrpljivo očekujem da ih dovedem kući kada budu pripremljeni. Iskreno smo uzbuđeni.

Preporučujemo