Kao što i sami možete da zaključite po naslovu našeg današnjega članka govorićemo o jetri. To je žlijezda u tijelu, koja je jako rijtko podložna promjenama, ali ipak ima namirnica, kao i navika koje joj i više nego da štete. Baš o tiim segmentima govorimo u nastavku našeg današnjega članka. 

Tijekom posljednja tri desetljeća uočen je porast nealkoholne masne bolesti jetre. Na ovu činjenicu uvelike utječe ubrzani tempo modernog života koji otežava svakodnevnu ishranu kvalitetnim obrocima. Razlozi su povećani unos gaziranih pića bogatih šećerom, povećana konzumacija peciva, slatkiša i sl.

Jedna od četiri osobe u današnjem svijetu ima nealkoholnu masnu bolest jetre. Ako se ne liječi, ova bolest može dovesti do ciroze jetre ili čak potpunog zatajenja ovog vitalnog organa.Osobe s ovom bolešću također imaju povećan rizik od raka jetre. Dobra vijest je da se ova bolest može spriječiti i izliječiti.

– Nealkoholna masna bolest jetre sve se više povezuje s metaboličkim sindromom, složenom bolešću i metaboličkim poremećajem koji uključuje visceralnu pretilost (nakupljanje masnoća oko organa), inzulinsku rezistenciju i visoki krvni tlak – kaže nutricionistica i nutricionistica Ivana Đurović. Drugi mogući uzroci bolesti masne jetre uključuju:

višak kilograma
Prehrana bogata jednostavnim ugljikohidratima (slatkiši, grickalice, proizvodi od bijelog brašna…)
Predoziranje lijekovima (kortikosteroidi, tetraciklini)
Pothranjenost
niskoproteinska dijeta
Trudna
Otrovanje vitaminom A
operacija premosnice tankog crijeva
cistična fibroza
Kongenitalni poremećaji metabolizma glikogena, galaktoze, tirozina i homocisteina
dijabetes
Reyeov sindrom
Dugotrajna prehrana infuzijom Simptomi masne jetre povezani su sa stupnjem bolesti, vremenom nastanka i uzrokom. Bolest masne jetre često je asimptomatska, osobito ako se radi o kroničnoj bolesti. Ako postoje, simptomi mogu biti:

Bol ili osjetljivost ispod desnog rebarnog luka
oticanje trbuha
žutica
Povećana tjelesna temperatura
Ako bolest masne jetre nije uzrokovana zlouporabom alkohola, simptomi su povraćanje, mučnina, gubitak apetita i bolovi u trbuhu. Dijetalna prehrana sastavni je dio liječenja oboljelih od masne bolesti jetre.Pravilna prehrana može dovesti do bržeg i potpunijeg oporavka.Pravilna prehrana štiti jetru i omogućuje joj oporavak i normalan rad. Odabir i količina namirnica su važni i uvijek treba birati kvalitetnu hranu, pravilno je pripremati i jesti u skladu s načelima pravilne prehrane:

Dnevni obroci trebaju sadržavati što više hrane (3 glavna obroka i 2-3 međuobroka), a dnevni obroci moraju biti obilniji i kalorijski vrjedniji od večere.
Prevruća, prehladna i previše začinjena jela su štetna.
Morate jesti polako i bez žurbe. Svu hranu treba temeljito žvakati.
Bolesnici moraju izbjegavati prekomjeran unos bilo kojeg oblika životinjske masti, a kod pripreme hrane imati na umu da je hranu uvijek bolje kuhati, blanširati, kuhati ili peći na roštilju;


Jedite visokovrijedne bjelančevine: ribu, bijelo meso, svježi sir, jogurt, povrće;
Alkoholna pića su strogo zabranjena!
Izbjegavajte sve slastice jer visok udio jednostavnih ugljikohidrata ometa pravilno funkcioniranje.
Također je važno izbjegavati gazirana pića. Jedite kruh od cjelovitih žitarica (cjelovitih), po mogućnosti odležao (star barem jedan dan). Jedite cijelu (smeđu) rižu, a ne bijelu (glaziranu) rižu. Žumanjke, suhomesnate proizvode i crveno meso treba smanjiti na minimum (ako je jetra manje zahvaćena) ili u potpunosti izbaciti. Od mesa jedite bijelu puretinu i piletinu, kao i nemasnu ribu te povremeno govedinu i teletinu. Konzumirajte nemasni jogurt i sirutku.

Preporučujemo