U zaista izvanrednom lancu događaja koji se odvijao prije četiri decenije, saosjećajni medicinski stručnjak u bolnici počinio je srceparajuću prijevaru obavijestivši majku da njen dragocjeni novorođeni sin tragično nije preživio porođaj. Bez njenog znanja, ovo nevino dijete je oteto i gurnuto u mučne dubine tajnog svijeta trgovine djecom. Međutim, nakon mučnog čekanja od četrdeset dvije godine, željno očekivano ponovno okupljanje konačno se dogodilo.

 

 

Izuzetna potraga Jimmyja Lipperta Tydena da se ponovo poveže sa svojom biološkom porodicom započela je u aprilu, kada je slučajno naišao na posvojenike iz Čilea koji su uspješno otkrili svoje porijeklo uz neprocjenjivu pomoć cijenjene neprofitne organizacije poznate kao Komisija za istinu i pravdu za čileansku dijasporu Djeca.

 

 

Uznemirujuće, tokom burnih 1970-ih i 1980-ih, Čile je bio svjedok alarmantnog talasa otmica djece, zločina koji je zapisala marljiva istražna agencija nacije – policija. Veličina ove tragedije bila je zapanjujuća, a procjenjuje se da je riječ o desetinama hiljada nevine djece otrgnute od svojih porodica. Dalje istraživanje ovog mučnog poglavlja čileanske istorije izvelo je na videlo jeziv obrazac. Ova djeca su uglavnom oteta iz siromašnih domaćinstava, posebno onih koje su vodile ugrožene žene, lišene sredstava da zaštite svoje najmilije. Brutalni sedamnaestogodišnji režim generala Augusta Pinocheta, poremećen eklatantnim kršenjima ljudskih prava, uključujući odvratni čin trgovine djecom, zamišljen je kroz vojni udar izvršen 11. septembra 1973., kako bi se svrgnuo marksistički predsjednik Salvador Allende. U svjetlu nedavnih događaja, imperativ je uzeti u obzir okolnosti koje se razvijaju i njihove potencijalne implikacije.

 

 

Prije više od četiri decenije, Marija Anđelica Gonzalez je pretrpjela nezamislivo slomljeno srce kada joj je bolničko osoblje nepravedno oduzelo novorođenu bebu. Bezdušno su je prevarili lažno tvrdeći da je njeno dragocjeno dijete preminulo. Međutim, nakon godina čežnje i neizvjesnosti, sudbina ih je konačno spojila u očaravajućem gradu Valdiviji u Čileu.

Preporučujemo