Nedavni incident brutalnog nasilja u hotelu u Bosni i Hercegovini šokirao je društvo. Vlasnik objekta besramno je napao uposlenicu koja je samo tražila svoju platu koja joj pripada. Ovaj zastrašujući događaj izazvao je značajnu pažnju i primorao uvaženog glumca i voditelja Dragana Marinkovića Macu da hrabro istupi i obrati se javnosti. Vlasnik hotela nedvosmisleno snosi odgovornost za žestoki napad na E.K. (28), o čemu svjedoči i fotografija koju je objavila Maca.

 

Kada hotelski zaposlenik ima hrabrosti da traži poštenu naplatu za svoj naporan rad, žalosno je što se suočava sa negativnim posljedicama. U konkretnom slučaju radnica je oštećena djelovanjem mjerodavne ličnosti A. Dž. S obzirom na ovu situaciju, ključno je da preduzmemo odlučne mjere i temeljito istražimo sve dostupne opcije.

 

 

Pozivam sugrađanke da se ujedine i pokažu makar i malu solidarnost prema našim koleginicama. Umjesto da podržimo ovu instituciju, koja se može opisati samo kao užasno mjesto gdje radnici trpe maltretiranje. Dobio sam vjerodostojne informacije da je “veliki gazda”, koji je potomak bake i oca, ranije pribjegavao fizičkim napadima i prijetnjama nasiljem prema osoblju hotela. S obzirom na ove potresne činjenice, pozivam sve organizacije i institucije da raskinu sve postojeće ugovore sa ovim hotelom.

 

Štaviše, ohrabrujem sve buduće mladenke da traže alternativna mjesta za vjenčanje. Ako kolektivno odbijemo pokroviteljstvo ove odvratne ustanove, njen vlasnik, A.D., biće primoran da se zatvori. Pokažimo saosjećanje i jedinstvo s onima koji trpe bezbrojna poniženja u zamjenu za slabe plate od svojih tlačitelja.Ovaj tekst neće poslužiti samo kao odlučan podsjetnik poslodavcima na njihova ograničenja uprkos njihovoj autonomiji, već i kao hitan poziv na akciju.

Preporučujemo