U nastavku našeg današnjega članka malo govorimo o segmentu zdravlja, o kojem se toliko i ne vodi računa. Na zapadu je sasvim normalna stvar da se osnovni nalazi rade svakih 3 do 6 mjeseci, a kod nas je puno drugačija situacija. Jednostavno, tek kada se neko razboli i bude mu loše, onda se tek krene malo raditi analize tijela i samoga zdravlja.

U nedavnom otkriću, poznati gastroenterolog iz Srbije rasvjetljava zablude oko konzumiranja tople vode s limunom i umjesto toga predlaže tri alternativna jutarnja rituala – med, rakiju i tursku kavu.

Prof. dr. Vojislav Perišić, renomirani gastroenterolog, svojim je revolucionarnim istraživanjem razotkrio zablude oko konzumacije tople vode s limunom. Uz to, preporučuje tri bitna elementa za početak dana: med, rakiju i šalicu turske kave.

Konzumacija tople vode s limunom napitak je koji izaziva brojne rasprave. Dok neki autoriteti zagovaraju njegovu konzumaciju ujutro prije jela, drugi tvrde da ne nudi nikakve vidljive zdravstvene prednosti, osobito zato što temperatura vode nema utjecaja na njegove učinke.

Neki su pojedinci otišli toliko daleko da su provodili osobne pokuse, znatiželjni svjedočiti učincima konzumiranja tople vode natopljene limunom tijekom tjedan dana.

Raspitujući se o istini i stvarnom djelovanju tople vode s limunom na organizam, pitanje je postavio prof. dr. Vojislav Perišić.

Dr Voja je u svom prosvjetiteljskom govoru razotkrio uvriježenu zabludu i rasvijetlio zašto se u njegovom selu svakodnevno konzumiraju tri specifične namirnice: žlica meda, čašica rakije i turska kava. Prema njegovoj stručnosti, naizgled obična praksa ispijanja tople vode s limunom služi pukom užitku. “Topla voda s limunom pruža tek privremeni osjećaj sitosti širenjem želuca. Budući da sam marljiv student, pomno sam proučavao svaku stranicu ispitnog materijala. Limun, kao slaba limunska kiselina, djeluje inhibitorno na disocijaciju jakih kiselina.

Kada se sok od limuna doda čaši vode, limunska kiselina, budući da je slaba kiselina, potiskuje izlučivanje klorovodične kiseline, jake kiseline, u želucu. Zbog toga nam je ugodnija za konzumaciju,” Dr. Voja otkrio. „U mom selu doručak je počinjao žličicom meda, čašom rakije i turskom kavom. Jeste li se ikada zapitali zašto? Dr. Perišić ispričao je da bi njegov djed redovito konzumirao med kako bi poboljšao kognitivne funkcije i poticao budnost ujutro. Osim toga, uživao bi u kavi kako bi podigao inteligenciju i uživao u rakiji kako bi njegovao veseliju narav.

Doktor Voja, koji se svojedobno bavio medom, ispričao nam je intrigantnu priču prije nego što se upustio u razlozi zašto je on koristan za zdravlje. Dok je bio predsjednik komisije za nadzor nad bolnicama u Srbiji za vrijeme Josipa Broza Tita, imao je priliku posjetiti čačansku bolnicu. Tamo je susreo renomiranog kirurga dr. Ocokovića koji ga je pozvao da svjedoči nečem izuzetnom. U jednoj od soba ležala je zapanjujuća žena s vidljivom ranom. Dok je medicinska sestra pažljivo skidala zavoje, dr. Ocoković je istaknuo da je rana u ranoj fazi zacjeljivanja. Na upit dr. Voje koja je tajna ovog napretka, dr. Ocoković je objasnio da med ima i antiinfektivna i protuupalna svojstva. Ovo otkriće poslužilo je kao temelj za kasnije objašnjenje dr. Voje o dobrobiti meda za zdravlje.

Prema riječima dr. Voje, pravi med ima sterilizirajuća svojstva, što ga čini bez štetnih bakterija. Njegova umirujuća priroda čini ga vrlo korisnim za upale. Iako se preporučuje uključivanje meda u prehranu, ključna je umjerenost. Perga, pripravak na bazi meda, sadrži 35 kemijskih spojeva koji uvelike utječu i pospješuju rad živčanog sustava. Za osobe koje ne mogu konzumirati med dr. Voja predlaže kisele jabuke kao odličnu zamjenu. Suprotno uvriježenom mišljenju, ove jabuke pružaju značajne prednosti zbog sadržaja organske kiseline, koja se lako apsorbira bez opterećenja gušterače. Iako se dr. Voja suzdržava od konzumacije meda zbog dijabetesa, ističe prednosti unošenja žličice meda tri puta dnevno za poboljšanje kognitivnih funkcija.

Prema riječima profesora dr. Vojislava Perišića, konzumiranje tri jabuke dnevno ne utječe na razinu šećera u krvi. Međutim, kada konzumiram različite vrste voća, razina šećera u krvi mi skoči na 20.

Preporučujemo