Nasilje nad ženama, je dostiglo jako veliki nivo u posljednjih par godina. Sve je više ovakvih slučajeva, o kojima svakodnevno možemo da čitamo na internet portalima, kao i društvenim mrežama. Jeste da žene imaju sve više i više prava u društvu, ali to na papiru zapravo i nije baš tako. 

U dobi od 11 godina Kristina Ricci postala je slavna ulogom Wednesday Addams u vrlo uspješnom filmu iz 1991. “Obitelj Addams”. No, tek 2020. godine ponovno je zaokupila pozornost javnosti, ovoga puta razvodom od snimatelja Jamesa Heerdegena nakon devetogodišnjeg partnerstva.

S njim je 2013. godine uplovila u brak i na svijet poželjela njihovog sina Fredija. Već tada je bilo vidljivo da je u njihovoj vezi prisutno obiteljsko nasilje, zbog čega je glumica žurno zatražila isključivo skrbništvo nad njihovim djetetom. Međutim, napredak ove pravne stvari otežan je usporavanjem uzrokovanim pandemijom koronavirusa.

2019. prijavljeno zlostavljanje počelo je kada ju je njezin suprug isprva napao, pljuvao po njoj i ispuštao životinjske zvukove. Prema Ricciju, nakon što su provedene naredbe o zatvaranju zbog pandemije, Herdegen je svu svoju pozornost usmjerio na kažnjavanje i teroriziranje nje svakog sata u danu. U lipnju, tijekom pokušaja poziva hitne pomoći, navodno ju je istjerao iz njihove rezidencije. 25. lipnja navodno ju je još jednom napao. Policija je došla do audiosnimki na kojima se vidi kako James terorizira Kristinu, upušta se u agresivno ponašanje i priznaje činove nasilja. Ove snimke prikazuju ga kako je nemilosrdno progoni iz sobe u sobu, naposljetku je izlažući nasilnom napadu prije nego što snimka iznenada završi njezinom uplakanom molbom za pomoć policije. Jedan od isječaka navodno završava s Herdegenom koji baca kavu i stolicu na svoju ženu u prisutnosti njihova 6-godišnjeg sina. Zabrana prilaska tvrdi da su se mnogi slučajevi zlostavljanja dogodili pred njihovim sinom Freddyjem. Ricci tvrdi da je navodno maltretiranje počelo čim je otkrila da je trudna 2013.

Nakon incidenta, Herdegenovi postupci izazvali su Kristin strah za život. Međutim, Kristina je uspjela prikupiti dovoljno dokaza u prilog svom slučaju, što je dovelo do uspješnog rješenja. Danas sretno prihvaća svoj novi život uz partnera i djecu. U ostalim vijestima, Dorothy Straten, mlada i ambiciozna osoba, suočila se s brojnim izazovima zbog svog siromašnog podrijetla. Nije ni znala da će sudbonosni susret na poslu drastično promijeniti njezinu životnu putanju, što će u konačnici rezultirati njezinom preranom smrću. Brzo stekavši svjetsku prepoznatljivost pojavljivanjem na naslovnici časopisa “Playboy”, Dorothy se okušala u sferi glume. Tragično, njezino obećavajuće putovanje prema uspjehu naglo je prekinuto razornim gubitkom.

Koji je bio pravi identitet Dorothy Stratten?

Rođena 1960. u Vancouveru, potječe iz radničke obitelji nizozemskih imigranata. Dok je još pohađala srednju školu, Dorothy se zaposlila kao prodavačica sladoleda u lokalnoj Dairy Queen. U to vrijeme Paul Snyder, lokalni makro i diler droge, primijetio ju je. U početku očaran njezinim šarmom, vidio je u njoj potencijal za golemu zaradu. Nije ni slutio da će njegova opsesija na kraju dovesti do njezina hladnokrvnog ubojstva. Snyder ju je mamio obećanjima o glamuroznoj karijeri u Los Angelesu, uz slavu i bogatstvo, pod jednim uvjetom – morala je pozirati gola. Vjerovao je da bi to bio najbrži put do postizanja općeg priznanja, posebice od slavnog Hugha Hefnera. I tako je započeo njezin put do slave i tragedije.

Dorothy je, usprkos maloljetnosti, uspjela nagovoriti majku da potpiše pristanak i dopusti joj fotografiranje. Čim je pristala, Pol je bez gubljenja vremena poslala slike časopisu “Playboy”.

Nakon preseljenja u Los Angeles, Dorothy i Paul našli su se uronjeni u živopisan noćni život, a Dorothy je osigurala mjesto “zečice” u poznatom noćnom klubu Playboy Cluba. U to vrijeme su joj se putevi ukrstili sa Snyderom, a nedugo nakon toga uslijedilo je njihovo vjenčanje. Uz obećanja uspješne karijere i nadu u golemo bogatstvo od samog Hefnera, činilo se da je Dorothyna budućnost suđena za veličinu. Nakon sporednih uloga u televizijskim serijama kao što su Buck Rogers i Fantasy Island, s vremenom se otisnula u svijet filma. Godine 1980. otišla je na put u New York kako bi surađivala s cijenjenim redateljem srpskog podrijetla, Peterom Bogdanovichem, u produkciji filma “Svi su se smijali”. Ovaj film je Dorothy ponudio priliku da dijeli ekran s legendarnom Audrey Hepburn i drugim značajnim osobama u industriji.

Poznati srpski pojedinac, bez njezinog znanja, zaokupio je njezinu pažnju na neočekivan način. Neosporna kemija između njih postajala je sve očitija. Šuška se da je Bogdanović bio očaran Dorotom tijekom boravka u Playboyevoj vili, čak i prije nego što su surađivali na filmu, a nedugo zatim i službeno su postali par. Otišli su na romantični bijeg i započeli zajednički život, no Snyder je ostao stalno prisutan u Dorothynom životu.

Preporučujemo