Sećanje na razorne balkanske poplave iz 2015. ostaje u našoj kolektivnoj svesti. Posljedice ove nesreće rezultirale su raseljavanjem skoro 200.000 osoba, a nažalost, slična katastrofa je zadesila i Afriku. Uznemirujući izvještaji pokazuju da je u protekle tri sedmice zapanjujući broj od preko 100.000 ljudi uspješno spašen iz potopljenih područja u Pendžabu u Pakistanu.

 

Nedavni nalet u vodama rijeke Sutlej izazvao je široko rasprostranjene poplave u obližnjim regijama, što je zahtijevalo značajno proširenje tekućih spasilačkih operacija. Značajno je da je ova misija evakuacije pokrenuta u julu, potaknuta indijskim preusmjeravanjem vode iz svojih brana u rijeku Ravi, koja prolazi kroz Pakistan od njegovog indijskog kolege. Kao rezultat obilnih padavina, rijeka Sutlej je izronila preko svojih obala, što je zahtijevalo imperativno preseljenje susjednih stanovnika pod vodstvom i nadzorom lokalnih vlasti. Cijenjena Nacionalna agencija za upravljanje katastrofama potvrđuje da nivo vode u rijeci Ravi trenutno ostaje stabilan. Ipak, očekuje se da će nivo vode u rijeci Sutlej progresivno eskalirati tokom naredne sedmice.

 

Imperativ je priznati da se region Balkana susreo sa sličnim meteorološkim okolnostima ranije ove godine, kada su loše vrijeme i nemilosrdne padavine izazvale poplave rijeka sredinom maja 2023. godine. Rijeke Una i Drina trenutno se suočavaju sa nezapamćenim vodostajima u Bosni i Hercegovini, dok su vodotoci u Hrvatskoj i Srbiji također u kritičnom stanju.

 

 

Nažalost, grad Koceljevo u Mačvanskom okrugu u Srbiji zahvatile su poplavne vode. Takođe, obilne padavine u Novom Sadu, drugom po veličini gradu u Srbiji, dovele su do poplave raznih ulica u sredu uveče. Na sreću, lokalne vlasti su nas uvjerile da se situacija stabilizirala, a većina ulica je ponovo otvorena za saobraćaj. Obožavajuće je primetiti da se nekoliko osoba u Novom Sadu našlo zarobljeno u nabujalim vodama i da su morali da budu nošeni na leđima hrabrih policajaca.