Fermentacija kupusa u samo 2 dana bez tradicionalnih kaci i znatiželjnih komšija može se postići uz ovaj jednostavan recept. Umesto dužeg procesa, ovde se koristi brži metod. Iseckajte kupus na sitne komade i dodajte ga u veliku posudu.Stavite vodu da proključa i zatim je ohladite na sobnu temperaturu.Prelijte ohlađenu vodu preko iseckanog kupusa. Dodajte so prema vlastitom ukusu.Pokrijte posudu sterilizovanom krpom ili poklopcem, ali ostavite malo prostora za vazduh.Ostavite posudu na sobnoj temperaturi, povremeno promešajte sadržaj kako biste oslobodili višak vazduha.

 

Nakon toga, pokrijte kupus i ostavite ga na toplom mjestu, a cijeli proces kiseljenja obično traje najviše pet dana. Važno je održavati kupus potopljenim u slanoj otopini.

Za postizanje otopine sa 4% koncentracijom soli, trebate pridržavati određenih koraka, uključujući dodavanje soli u vodu i njeno dodavanje u bačvu dok se ne postigne željena koncentracija. Ovaj postupak varira ovisno o veličini spremnika. Važno je držati kupus uronjenim u otopinu, koristeći ukrštene letvice kao korisnu tehniku.

Kiseljeni kupus nije samo ukusno jelo, već i izuzetno korisno za zdravlje. Preporučuje se koristiti kasne sorte kupusa jer će biti slađe i sočnije, potičući tako bržu fermentaciju. Nakon seckanja kupusa i dodavanja rendane mrkve, solite ih koristeći nejodiranu so, te začinite crnim biberom i lovorovim listom po ukusu. U toku fermentacije, povremeno promešajte kupus kako biste oslobodili višak vazduha. Kada je proces završen, kiseli kupus možete čuvati u staklenim posudama na hladnom mestu. Ovaj recept omogućava brzo pripremanje ukusnog i zdravog kiselog kupusa bez potrebe za tradicionalnim kacama ili upadljivim fermentacijskim procesima koji bi mogli privući pažnju komšija.

Preporučujemo