U današnjem ubrzanom načinu života, depresija, tjeskoba i negativne misli sve su prisutnije. Jednostavno, tempo života je takav, da nemamo vrmena čak ni za sebe, a kamoli za bližnje i za prijatelje. Sve ide 120 na sat, a kasnije kada se uđe u godine, definitivno se čovjek razboli, a najgore od svega je to, kada strada psiha.

Ključno je dati prioritet našem mentalnom zdravlju jer nas stalni pritisak da prekoračimo svoje granice često dovodi do toga da ga zanemarimo. Naše su misli temeljni uzrok naše patnje i stoga je bitno njegovati pozitivno razmišljanje. Kad god nas obuzmu negativne misli, možemo se obratiti tehnici koju je razvio ruski psiholog V. Ljermontov, a koja se spominje u “Krstarici”. Ova metoda uključuje tri koraka koji nam mogu pomoći da ponovno uspostavimo kontrolu nad svojim mislima i emocijama.

Prihvatite novu perspektivu. Čin negativnog razmišljanja je uobičajeno ponašanje koje se lako može transformirati. Provođenjem izravnog pristupa imamo moć zamijeniti negativne misli pozitivnima.

Na koji način se to može postići? Kad god se pojave pesimistične misli, poput “Nedostaju mi ​​potrebne vještine. Neću uspjeti”, zamijenite te misli optimističnima: “Posjedujem potrebne vještine. Uspjet ću.” Osim toga, procijenite jesu li misao koja vam kruži umom u skladu sa stvarnošću. Proučite situaciju iz više perspektiva i upustite se u temeljitu analizu. Ustanovite izvor tih misli, jesu li vam bile nametnute izvana ili ste ih sami proizveli. Često internaliziramo kritike drugih, koje se zatim pretvaraju u nametljive misli koje nas muče i doprinose osjećaju tjeskobe. Odvojite vrijeme da razmislite imaju li te misli ikakvu valjanost ili su samo manifestacije vaših vlastitih strahova.

Zauzmite drugu prednost pri razmatranju problema. Gledajući situaciju u optimističnijem svjetlu, razmislite o sljedećem: ako se osjećate neuspješno i upuštate se u samokritiku jer niste dobili posao koji ste željeli, napravite stanku i razmislite o alternativnoj perspektivi. Možda baš taj posao nije namijenjen vama. Moguće je da u tom radnom okruženju ne biste pronašli sreću ili ispunjenje.

Način na koji percipiramo stvari potpuno je subjektivan. Naše misli oblikuju našu stvarnost. Ako vas preplavi negativnost, slijedite ova tri koraka i nedvojbeno ćete doživjeti poboljšanje svog raspoloženja. Kroz povijest su brojni utjecajni mislioci i duhovni vođe zastupali dobro poznati koncept da naše misli određuju tijek naših života. Nakon detaljnijeg ispitivanja, ovaj pojam postaje sve logičniji. Kada njegujemo pozitivne misli, naš duh se trenutno podiže, a isto vrijedi i za obrnuti scenarij.

Jedan od veoma cenjenih i uticajnih svetogorskih staraca 20. veka je starac Pajsije Svetogorac, poštovani pravoslavni monah koji je poslednjih godina stekao ogromno poštovanje u Grčkoj. Ova sveta figura je poznata po pružanju neprocjenjivih smjernica o tome kako se snaći u silnoj prisutnosti negativnih misli.

Baš kao što zrakoplovi lebde iznad nas, i misli mogu lebdjeti iznad nas, ali ostaju udaljene sve dok ne izgradimo pistu na koju mogu sletjeti. Kao stvorenja obdarena slobodnom voljom, posjedujemo moć odlučivanja kako ćemo se baviti tim mislima. Sveti Pajsije nudi smjernice o priznavanju negativnih misli s iskrenošću i mirom, brzom njihovom rješavanju i preusmjeravanju naše pažnje prema izvorima naše nelagode, umjesto da im dopustimo da se ukorijene u nama i procvjetaju.

Prema Stilu, važno je spriječiti negativne misli da se ukorijene u našim srcima i izbjegavati borbu protiv njih. Umjesto toga, trebali bismo se usredotočiti na to da postanemo svjesni tih misli, priznamo njihovu negativnost i zatim ih otpustimo kako bismo se oslobodili.

Za prevladavanje bilo kakvog štetnog ponašanja ključno je posjedovati nepokolebljivu odlučnost i proaktivno se pozabaviti problemom koji je u pitanju. Kad god se pojave pesimistične misli o sebi ili drugima, donesite svjesnu odluku da ih zamijenite molitvama i izrazima naklonosti i sreće.

Preporučujemo