Oko 100 učenika je uspješno završilo školovanje u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, izuzev VIII-2 razreda, u kojem je, nažalost, jedan učenik učestvovao u tragičnom incidentu koji je rezultirao gubitkom šest života.

 

 

.

Psihologinja Hana Korać u intervjuu za Kurir govorila je o svom vrijednom radu sa Radnom grupom za mentalno zdravlje i sigurnost mladih nakon tragičnog incidenta koji se dogodio kod Mladenovca i Smedereva 3. i 4. maja. Vrijedi napomenuti da su djeca pokazala izuzetnu hrabrost. i zrelost u njihovom odgovoru na ovu tragediju koja parali srce. Ona je to samouvjereno pripisala snažnom utjecaju grupe, jer su se svi učenici u školi zbližili i kolektivno procesuirali gubitak na zdrav i prirodan način.

 

 

Čak su uspostavili nove smjernice za funkcioniranje unutar škole i pokazali empatiju prema onima koji se bore da se vrate ili da se druže s prijateljima. Približavajući se mjestu tragedije, učinili su to svečano, uzdignute glave. Svoju tugu su kanalisali kroz umetničke izraze, stvarajući crteže i spise posvećene njihovim izgubljenim prijateljima. Korać je na kraju zaključio da su djeca od 3. maja najotporniji i mentalno najsnažniji članovi društva. Da li biste bili zainteresovani da pozovete roditelje da dozvole svojoj deci da učestvuju u upitniku koji su obezbedili Norvežani?

 

 

Ovaj upitnik je posebno osmišljen da pomogne psiholozima koji rade sa preživjelima u zločinu u Utoji koji je počinio Breivik, a koji je tragično odnio živote 77 osoba. Upitnik služi kao polustrukturirani intervju koji vodi kvalifikovani psiholog koji ima stručnost u ovoj oblasti. Pitanja se pažljivo čitaju djetetu, a i roditelj i dijete se podvrgavaju procjeni kako bi se utvrdilo da li je potrebna dodatna podrška. Učešće je u potpunosti dobrovoljno, jer čvrsto vjerujemo da radimo zajedno sa roditeljima kao saveznicima, osiguravajući da razumiju da će upitnik poboljšati njihovo razumijevanje i povezanost sa njihovim djetetom.

 

 

Preporučujemo