Zlatan Ibrahimović je po mnogim stručnjacima u top 10 fudbalera svih vremena. On vuče korijene sa ovih prostora, otac mu je iz Bijeljine, dok mu je majka iz Hrvatske. Danas donosimo malu priču o njemu, koja je do sada neispričana. Od kako se penzionisao, mediji sve više i više pišu o velikom Zlatanu Ibrahimovću. 

Europskim kontinentom odjeknula je najava skorog prijateljskog susreta između Srbije i Švedske, u kojem bi se Zlatan Ibrahimović trebao oprostiti od profesionalnog nogometa i reprezentativnog dresa. Srbija je uvijek imala otvoren pristup kada je riječ o suradnji s drugim zemljama, a osobno smo iskusili frustraciju zbog isključenja s velikih natjecanja. Nakon utakmica protiv Rusije i Cipra, sada se pripremamo za oglede s Austrijom i Švedskom, što nam je velika čast. Posebno je značajno da švedski tim razmišlja da se jedna od najvećih svjetskih nogometnih zvijezda, Zlatan Ibrahimović, oprosti od međunarodnih natjecanja protiv naše reprezentacije. To bi označilo završetak iznimne karijere za Ibrahimovića, koji je postigao impresivna 62 gola u 122 nastupa za švedsku reprezentaciju i nevjerojatnih 496 golova u 827 klupskih utakmica.

Rođen 3. listopada 1981. u Malmöu, započelo je nevjerojatno putovanje jednog od najiznimnijih nogometaša u povijesti. Porijeklom iz Švedske, dijete je Šefika i Jurke, izbjeglica iz Bosne i Hrvatske. Posljedično, njegovi izgledi za trijumf u početku su bili prilično ograničeni.

Nikada me nitko nije pozdravio s “Kako si danas, mali Zlatane?” Umjesto toga, pronašao sam utjehu među onima koji su, poput mene, smatrani autsajderima. Sumnjači su bili brojni, širili su tračeve, ponižavanja i pogrdna imena. Vjerovali su da je moj neuspjeh neizbježan zbog moje otvorene prirode. Odbacili su moje ambiciozne snove kao obične zablude. Ali ja sam ustrajao, sanjao i sanjao. A sada stojim ovdje i dokazujem da su svi u krivu. Oni koji su me nekad klevetali sada mogu jesti svoje riječi. Ovo je za mene ultimativni trijumf, kako je Ibrahimović podijelio za “The Guardian”. U Malmöu je mladi Zlatan potražio utočište od stalnih svađa između svoje majke i oca alkoholičara igrajući nogomet oko zgrade, izbjegavajući nemir koji je vladao unutra. Ta su iskustva ostavila trajan utjecaj, navodeći ga da krade bicikle kao dijete. Kako je iskreno otkrio u svojoj biografiji, postao je prilično vješt u tome.

Baveći se umijećem rukovanja lokotom, izbrusio sam svoje vještine do savršenstva. Brzim i preciznim dodirom, bez napora sam preuzeo vlasništvo nad raznim biciklima. Tako sam se našao uronjen u svijet krađe bicikala, upuštajući se u svoj prvi pothvat. Za to vrijeme vjerojatno nije mogao naslutiti razmjere svojih budućih postignuća, a svoje djetinjstvo opisao je na sljedeći način:

Naša financijska situacija bila je teška. Moj je otac uspio skupiti dovoljno novca da mi kupi krevet od IKEA-e, ali nismo mogli priuštiti naknadu za dostavu. Dakle, sami smo ga nosili kući, što je bio nevjerojatan podvig. Iako sam provela neko vrijeme s majkom, prvenstveno sam živjela s ocem. Bilo je trenutaka kada je žrtvovao cijelu svoju plaću kako bi pokrio troškove mog trening kampa, unatoč tome što nije imao dovoljno novca za stanarinu. Moje djetinjstvo bilo je obilježeno ogromnim poteškoćama, odrastajući u imigrantskom naselju u Malmöu, koji se nalazi u južnoj regiji Švedske. Tu sredinu činili su osiromašeni imigranti iz Jugoslavije, Somalije, Turske i Poljske. Moji roditelji nisu nudili veliku pomoć i rijetko su pokazivali svoje emocije. Bili smo nevjerojatno osiromašeni, nismo mogli priuštiti ni najosnovnije potrepštine.

Hladnjak je stalno bio prazan i često sam bila gladna. Kroz nogomet sam napredovao od igranja za manje momčadi tijekom djetinjstva do konačnog pridruživanja juniorskoj momčadi u Malmou 1995. godine. Došavši u isti klub, 1999. postaje profesionalac, što je označilo trenutak spoznaje da se sav njegov trud isplatio. Bilo je to krajnje ispunjenje njegovih snova, služeći kao neporeciv dokaz njegove vrijednosti.

Ova balkanska loza povezala se s brojnim Srbima, uključujući i Novaka Đokovića, koji ga iznimno cijeni i ubrajao se u najbliže društvo Siniše Mihajlovića. Nakon prerane smrti legendarnog nogometaša od leukemije, veza s Mihom postala je glavna tema rasprava. U tom periodu Ibra je šutio, ne samo u javnosti, već i unutar vlastite obitelji, odlučivši da ne dođe na dženazu. Ova konkretna odluka izazvala je mnoge kritike, ali ipak stoji kao usamljena mrlja usred golemog oceana izvanrednih postignuća koja odmah padnu na pamet kad razmišljam o Zlatanu. Velika je vjerojatnost da će nogometnu bajku zaključiti nadolazećom utakmicom protiv Srbije.

Preporučujemo