Povijest vjenčanica je opsežna i značajna i predstavlja bogato modno nasljeđe. Iako se trendovi kontinuirano razvijaju, postoje mnogi elementi iz prošlosti koji ostaju cijenjeni, uključujući brojne retro stilove. Nevjeste imaju slobodu da odaberu svoj željeni stil, bilo da se radi o izgledu poput princeze ili jednostavnijem pristupu.Neki se čak odlučuju za kraće haljine umjesto tradicionalnih dugih haljina, tradicija se mijenja. Osim toga, proširene su mogućnosti boja vjenčanica, a bijela više nije jedini standard. Dok razmišljamo o venčanicama koje su se nosile u Beogradu pre više od 80 godina, ne možemo a da se ne zapitamo o jedinstvenom izboru tog doba. U prošli vek vraća nas zadivljujuća fotografija mladenke iz Beograda, snimljena 1942. godine.

 

 

Mlada se samouvjereno pohvalila dugom haljinom ukrašenom raskošnim tilom, koja je bez napora plijenila pažnju na slici. Njen izgled je dopunjavao romantični veo, ukrašen zamršenim vezom koji je odisao sofisticiranošću. Ovaj detalj, koji je nekada bio najvažniji element na vjenčanjima, prikazuje dizajn koji oduzima dah čak i od njegovih suvremenih kolega. Bidermajer zaista trijumfuje na prvi pogled. Iako buket izvrsnog, bogatog prirodnog cvijeća može izgledati skromno u poređenju sa savremenim aranžmanima, on je, u stvari, besprijekorno idealan takav kakav jeste.

 

 

Elegancija je često skrivena u jednostavnosti, a ovo je njeno najdirektnije oličenje.

 

 

Na Instagram stranici Zanimljivosti u Beogradu, gde je fotografija podeljena, mlada se sa punim poverenjem hvali: “Odiše šarmom holivudske glumice”, “Uprkos ratu koji je u toku, zrači bezbrižnom srećom”, a pohvale su pristizale još za  nju govoreći: “Jasno je da je neko imao sve, netaknut haosom…”.

Preporučujemo