Energetska kriza ostaje goruće pitanje, ali ga sa sigurnošću možemo riješiti usvajanjem racionalnog pristupa korištenju kućanskih aparata. Kako se približava zima i nazire novo povećanje cijena električne energije, imperativ je da preduzmemo odlučne mjere. Ulaganjem zajedničkih napora imamo potencijal da uštedimo i do 20 posto potrošnje električne energije. Međutim, uz dodatnu dozu brige i pažnje, možemo čak i prepoloviti taj trošak.

 

Kako se zima približava, ovo služi kao snažna motivacija za značajne uštede. Identifikujte i fokusirajte se na najveće krivce koji troše energiju u vašem domu, kao što su klima uređaji, bojleri, peći, frižideri i sijalice. Ako niste sigurni odakle da počnete sa uštedom struje, detaljno pogledajte svoje troškove i marljivo identifikujte “energetske vampire” koji vrebaju u vašem domaćinstvu.

 

 

Klima uređaji, neophodan uređaj za mnoge tokom vrelih ljetnih dana, mogu potrošiti značajnu količinu električne energije. Da biste pouzdano upravljali potrošnjom energije, steknite naviku da isključite klima-uređaj kada niste kod kuće. Uz to, razmislite o podešavanju termostata na nešto višu temperaturu, kao što je 25 stupnjeva umjesto 23 stepena, jer vam ova jednostavna promjena može pomoći da postignete uštedu energije od 3 do 5 posto. Računica jasno pokazuje da najnepovoljniji ishod doživljavaju pojedinci smješteni u “crvenu” zonu, koja ima najveće troškove klimatizacije.

 

 

Po dnevnoj “zelenoj” tarifi, vaš račun će biti manji od 3.000 dinara. Hlađenje u “plavoj” zoni je, s druge strane, prilično skupo i košta oko 4.000 dinara za isto toliko sati hlađenja. Stoga se klima uređaj može smatrati pravim luksuzom. Pažljivo pratite temperaturu frižidera i vodite računa da vrata frižidera ne ostanu otvorena duže vreme. U suprotnom će se infiltrirati značajna količina topline, što će zahtijevati da uređaj radi više da bi vratio normalnu temperaturu i potrošio dodatnu električnu energiju u procesu.

 

 

 

Preporučujemo