Zdravko Čolić, visoko cijenjeni pjevač porijeklom iz Bosne i Hercegovine, nesumnjivo je bio jedna od najutjecajnijih zvijezda bivše Jugoslavije. Sa impresivnom diskografijom od petnaest studijskih albuma i nizom singlova na vrhu top lista, njegova izuzetna karijera je izdržala test vremena. Uprkos tome što je krenuo na svoje muzičko putovanje kasnih 1960-ih, njegova ogromna popularnost traje do danas.

 

 

Zdravko Čolić je nesumnjivo oličenje izvrsnosti među vokalistima u proteklih četrdeset godina. On se izdvaja od ostalih, kao jedan od rijetkih koji se nikada nisu upleli u skandale ili zbog bilo koga kompromitirali svoje principe. Novčana dobit mu nikada nije bila pokretačka snaga.

 

Trenutno, da bi osigurao svoj izuzetan talenat za nastup, na njegov račun mora biti uplaćen depozit od 50.000 eura. Što se tiče porijekla, on je nepokolebljivo tvrdio da je porijeklom iz Sarajeva. Međutim, nedvosmisleno je utvrđeno da je on zaista iz čudnog hercegovačkog mjesta Vlahovići. Od njegovog rođaka se pojavilo otkriće da se Vlahovići nalaze oko 15 kilometara od Ljubinja. Čolićeva loza po ocu vuče korijene iz ovog sela, a njegov otac Vlado i djed Dušan su starosjedioci, dok u njemu danas živi samo njegov stric Milivoje. “Ovo je kuća u kojoj je Vlade rođen. To je turska zgrada, kao što vidite. Kuća je pripadala seoskom knezu, a Čola je član porodice Čolić, posljednje vladarske porodice u selu.

 

Knezovi su živjeli tamo gdje su bili Turci, a u kuću se ulazilo odozgo, dok je stoka bila dolje, stado je spavalo gore. Šćepan, Zdravkov pradjed, bio je posljednji čolićki knez. Čola nije porijeklom. Ovu kuću je posjetio jednom, prije deset godina, zajedno sa bratom, Čolin djed se doselio u Topolovac, a Vlado, Čolin otac, radio je kao policajac u Sarajevu. Milivoje u šali napominje da nije siguran da li Zdravko misli da je iz tog kraja

Preporučujemo