Josip Broz Tito je posedovao dve strasti koje su imale veliki značaj u njegovom postojanju. Ove strasti bile su njegov žar za lovom na divljač i društvo očaravajućih žena, a sve dok je cijenio fini 5tompus. Među ženama koje je držao pri srcu, vrlo se malo zna o jednoj osobi po imenu Zdenka Paunović. Poreklom iz Davora, uronila je u učenje francuskog baš kad se nazirao rub rata.

 

 

Kako navodi beogradski istoričar Čedomir Antić, Tito i Davorjanka su se prvi put ukrstili pre početka rata. Tito joj je na brz način dao ponudu da postane njegova sekretarica, što je ona prihvatila bez oklijevanja.

 

 

Nakon okupacije Zagreba, preselili su se u Beograd, gdje je njihovo profesionalno udruženje postepeno evoluiralo u intimniju vezu. Prema Antiću, Davorjanka je imala najveći značaj u Titovom ljubavnom životu, dijeleći najteže trenutke rata, uključujući njegove ključne bitke. Prva Titova nevjenčana supruga, Herta Haas, brzo je razaznala prirodu Titovog odnosa sa Davorjankom nakon posjete Glavnom štabu, prepoznavši je kao svoju partnericu koja živi.

hvativši kratkoću života, nagovorio sam svoje drugove da odu. Po povratku smo saznali da je Tito stigao, pun vitalnosti i snage. Pogledavši na sat, odbacio je njihovo kašnjenje, rekavši da je zaokupljen vitalnim i hitnim stvarima. Naš kratki susret sa Zdenkom ostavio je neizbrisiv trag. Njen uticaj je bio toliko moćan da je čak predstavljao pretnju po aspiracije Titovih najbližih saradnika, a njeno prisustvo je imalo ulogu u oblikovanju političkih odluka. Zdenka se mučila u Titovoj kancelariji sve do svoje tragične smrti u nepunih 25 godina 1946.U gestu nepokolebljive odanosti, Tito je odlučio da njene posmrtne ostatke sahrani u krugu svog beogradskog prebivališta, Belog dvora. Prikrivajući smrt svojih odanih četveronožnih drugova, psećih i konjskih, Tito ih je tajno položio pored Zdenke, nježno ih zakopavajući vlastitim rukama.