Jedna često korištena fraza koja često odjekuje nama kao kolektivu je spominjanje strašne nestašice vode, koja se obično naziva “promaja”. Zabavno, postala je laka šala da se u našem društvu čini da gaji samo strah i zabrinutost za manje sretnike i atmosferski propuh, a ne zbog stvarnosti ograničenih vodnih resursa.

 

 

Sasvim je uobičajeno da se zabavljamo u pojedincima koji zbog straha od propuha žure da zatvore prozore. Međutim, postavlja se pitanje da li je njihovo privođenje opravdano. Prisustvo propuha u prostoriji ili blizu prozora može imati štetne efekte na ljudsko tijelo, što dovodi do nelagode i potencijalnih zdravstvenih problema poput prehlade ili glavobolje. Ipak, postoji još opasnija situacija koja predstavlja značajnu prijetnju našem blagostanju i cjelokupnom zdravlju. Paraliza lica, također poznata kao paraliza facijalnog živca, odnosi se na nemogućnost kontrole mišića na licu zbog oštećenja ili disfunkcije facijalnog živca. Ovo stanje može utjecati na pojedince bilo koje dobi, spola ili rase, a može biti privremeno ili trajno ovisno o osnovnom uzroku. Nerv lica igra ključnu ulogu u kontroli mišića odgovornih za izraze lica, kao što su osmeh, mrštenje i treptanje.

 

Odmah je posjetila ljekare, koji su obavili niz opsežnih pregleda kako bi utvrdili uzrok njenih zdravstvenih problema. Na njeno olakšanje, rezultati ovih testova su otkrili da nije doživjela moždani udar. Našla sam se u stanju nekontrolisanih suza, potpuno zbunjena iznenadnim početkom moje nevolje.

 

 

Ispunjena zbunjenošću i strahom, žurno sam krenula do najbližeg Urgentnog centra, očajnički tražeći odgovore i utjehu. Po dolasku, medicinski radnici su brzo izvršili sveobuhvatan CT skeniranje moje glave, s ciljem da otkriju osnovni uzrok moje nevolje. Na moju potpunu nevjericu, njihovi svečani izrazi izražavali su ozbiljnost situacije, jer su me ozbiljno obavijestili da to nije šala ili trivijalna stvar. Težina njihovih riječi pala je na mene, dodatno pojačavajući moju anksioznost i ostavljajući me da se borim s dubokim implikacijama njihove dijagnoze.

 

 

Preporučujemo