Ajla Samer je izdržljiva djevojčica koja je rođena u decembru 2021. godine kao savršeno zdrava beba. Ipak, kako je vrijeme odmicalo, njeni roditelji su primijetili neobičnu nepravilnost na njenom licu, posebno nerazvijena usta. Zbog malog rasta djevojčice, bilo kakav razvoj ili promjene bili su lako uočljivi. Tvoji roditelji su postali sve zabrinutiji kada su primetili istaknute linije koje se formiraju pored tvojih delikatnih usana. Za to vrijeme, Ajlin sitni stas je bio jasno primjetan, što nas je zabrinulo jer nismo bili svjesni njenog stanja. Nisam mogao a da se ne zapitam da li sam nekako doprinio Ajlinoj situaciji.

 

 

 

Međutim, nakon nekoliko testiranja, doktori su nas uvjerili da je problem potpuno van naše kontrole kao roditelja, oslobađajući nas bilo kakve krivice i odgovornosti, o čemu je na Avaz.ba izvijestila Ejlina majka Kristina Verčer. Kristin je snažno izrazila kako se jasno osjećala od ostatka grupe tokom svog prvog susreta s bebom. Zanimljivo je da nije bila potpuno svjesna dijagnoze koja će joj biti otkrivena ubrzo nakon toga.

 

Carski rez može biti prilično neugodno iskustvo. Međutim, liječnici su nam odmah nakon porođaja odmah predstavili našu bebu. Uprkos njenoj sitnoj veličini, brzo smo uočili njene jedinstvene karakteristike. Iako nismo upoznati sa makrostomijom i nikada ranije nismo sreli nikoga s ovim stanjem, u početku smo bili zabrinuti.

 

Ovo otkriće je bilo pravi šok za majku. Doktori su djevojčici sa sigurnošću dijagnosticirali bilateralnu maksstromiju, pouzdano tvrdeći da je riječ o rijetkom razvojnom poremećaju kod kojeg su usne neadekvatno spojene tokom prenatalnog formiranja. Zapanjujuće, postojalo je samo oskudnih 20 dokumentiranih slučajeva ovog stanja širom svijeta. Roditelji su u početku vjerovali da je to samo površno i da Ilijev razvoj neće biti značajno pogođen. Ipak, komplikacije su se pojavile od samog početka hranjenja. Kristina se neustrašivo suočila s ovim izazovom, rasvjetljavajući Ajlino stanje da ga svi vide.