Jennifer Barlow, cijenjena 33-godišnja veteranka vojske koja potiče iz užurbanog grada Atlante, graciozno je izdržala naporan put od preko trideset hirurških intervencija, galantno se suočavajući sa obeshrabrujućim gubitkom jednog od svojih udov

Neprijatan bol koji je uslijedio ostavio ju je u stanju agonije. Tražeći medicinsku pomoć u lokalnoj hitnoj pomoći, prvobitno joj je postavljena pogrešna dijagnoza pukog uganuća i poslata kući s lijekovima protiv bolova i štakama. Nije ni znala da je njeno stanje daleko teže. Nakon toga, dijagnosticirana joj je rijetka bakterijska infekcija poznata kao nekrotizirajući fasciitis, ime koje je čak i cijenjeni dr Jonathan Pollock izgovorio sa ozbiljnom zabrinutošću za njeno dobro. Nekrotizirajući fasciitis, koji se često naziva strašna bakterija koja jede meso, izuzetno je teška infekcija ozloglašena po svom brzom širenju i alarmantno visokoj stopi smrtnosti od 20%, kako izvještavaju ugledni Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Obično se ove bakterije infiltriraju u tijelo kroz rane ili posjekotine na koži, uključujući opekotine, ubode insekata ili kirurške rezove.

 

 

Dijagnoza ovog stanja predstavlja značajan izazov zbog sličnosti s drugim bolestima. Simptomi nekrotizirajućeg fasciitisa uključuju groznicu, brzo širenje crvenih ili toplih mrlja na koži i nesnosnu bol. Kako infekcija napreduje, može se manifestirati kao čireve na koži ili plikovi, prisustvo gnoja, promjena boje kože, napadi vrtoglavice, iscrpljujući umor, gastrointestinalni problemi i opći osjećaj mučnine.

 

Osnovni uzrok nekrotizirajućeg fasciitisa često je povezan sa streptokokom grupe A, istom bakterijom odgovornom za izazivanje upale grla. Iako je specifično porijeklo infekcije i dalje neizvjesno, sumnja se da se Barlov možda zarazila tokom svog putovanja na Bahame. Nakon što je izdržala težak četvoromjesečni boravak u bolnici, od tada se vratila kući i trenutno je uključena u prikupljanje sredstava za nabavku protetske noge.