Alen Islamović će da ostane upamćen kao posljednji pjevač Bijelog dugmeta, koje se nakon tri godine i definitivno rasaplo. Nakon toga kreće i njegova uspješna solo karijera, u kojoj je jako puno eksperimentisao. On je danas se puno promijenio, postao je porodičan čovjek, a prije par godina je postao i djedaa po prvi puta. 

Proslavljeni vokal Alen Islamović će 22. ožujka svojim prisustvom počastiti Beograd i izaći na pozornicu dvorane MTS-a na iščekivani koncert. Ovo je jedinstvena prilika da se svjedoči talentu pjevača koji je ostavio neizbrisiv trag na glazbenoj sceni kroz druženje s dva legendarna benda: Divlje jagode i Bijelo dugme. Trenutno nastanjen u rodnom Bihaću, Islamović ne samo da brusi svoj zanat, već se bavi i poljoprivredom. Čovjek s velikim iskustvom, sada uživa u radostima obiteljskog života, pronalazeći utjehu u prisutnosti svojih unuka i umirujućem zvuku kišnih kapi.

Prije koncerta, gdje vam je primarni fokus?

Koncert koji je pred nama ima potencijal poslužiti kao glazbeni prikaz mog životnog puta. Odabir pjesama za ovu izvedbu nije lak zadatak, s obzirom na golem repertoar koji sam skupio tijekom godina. Od 1982. godine, kada sam prvi put počastio glazbenu scenu albumom Divlje jagode, moja se priča odvijala i razvijala. Moj je cilj sažeti cijelu svoju pripovijest u roku od dva sata i nadam se da ću to postići. Neizmjerno mi je drago što imam priliku dijeliti svoju glazbu tijekom proljetne sezone.

Možemo li očekivati ​​postojanje “strojeva koji bljuju vatru”?

Will “Motori” je voljena himna mojih unuka! Njihova sreća ovisi o tome hoće li svjedočiti mojoj izvedbi te pjesme! O tome se raspitivalo mnoštvo novinara! Ima li kakvih novosti?

Nadolazeći nastup koji planiram daleko je od nježnog; posjeduje robusniju suštinu. Naše probe su trenutno u Bihaću, ali u Beogradu ću predstaviti svoj debitantski singl, iskrenu baladu “Osuđen”. U ovu sam pjesmu unio jedinstveni zaokret i vjerujem da ovakvu baladu nitko nije iznio na našim prostorima. Ovo će biti prvi put da je izvodim uživo, tako da će bez sumnje biti divno iznenađenje za beogradsku publiku. Njihova reakcija bit će ili zbor zvižduka ili gromoglasni pljesak (smijeh).

Ime dano baladi prilično je “oštro”. Za što se čini da je vaš život “predodređen”?

Moja je sudbina da ustrajem u poslu koji mi pričinjava najveću radost. Iako sam imao mogućnost odabrati drugi put, uvjeren sam da ovim vodama plovim s preciznošću. Čudi me da su i nakon svih ovih godina nastupa na pozornici moje pjevačke sposobnosti ostale netaknute. Za razliku od mnogih mojih vršnjaka koji podlegnu napadajima kašlja, moj način života toliko je zdrav da očekujem još mnogo godina u središtu pozornosti. Opće je poznato da sam se čak i tijekom vrhunca svoje karijere suzdržavao od odavanja drogama i alkoholu.

Nisam divlja Mara pa neću samo jednu čašicu. Radije se prepustim piću kad postoji razlog za slavlje. Uostalom, zašto ne?

Kada vas predstavljaju kao trećeg pjevača Bijelog dugmeta, uvjerljivo najomiljenijeg benda, smeta li vam to?

Ne smeta mi to. Iako nisam osnovao Bijelo dugme, postao sam član ekipe koja je pomicala granice rock and rolla na ovim prostorima. Često se uspoređujem s vještim nogometašem koji zna zabijati golove. Imao sam privilegiju igrati uz prave profesionalce. Stvaranje gumba bio je postupan proces kojem su bile potrebne godine da dosegne svoj vrhunac. Razvio se u brend koji nadilazi pojedince povezane s njim. Čak su i navijači nepokolebljivi u očuvanju njegovog integriteta. Od svih pjesama Bijelog dugmeta, koja vam se najviše dopada na emotivnoj razini?

Ušavši u carstvo Bregovićevih minuciozno osmišljenih balada, uronio sam u svijet svjetskih rock himni. Uz Goranove skladbe skrojene posebno za mene, bila sam potpuno spremna u njih uliti svoje srce i dušu. “Kunem se” stoji kao apsolutno remek djelo! Osim toga, “The Night I Die” zauzima posebno mjesto u mom srcu. Ne mogu pojmiti ogromnu energiju koju je Bregović morao sakupiti da stvori tako snažan komad. Iskazujem mu najveće divljenje.

Brojnim obožavateljicama vaša je fizička privlačnost bila neosporna. Međutim, iza zatvorenih vrata, vaša je odanost prema supružniku bila nepokolebljiva i bili ste blagoslovljeni izvanrednom obitelji.

Trenutno živim u Bihaću, a na ovom mjestu posjedujem i poljoprivredno imanje. Međutim, pravo bogatstvo u mom životu leži u skladnim odnosima unutar moje obitelji. Usred susreta, interakcija i sukoba s kojima se suočavam u vanjskom svijetu, najveći osjećaj pomlađivanja osjećam kada sam okružen svojim najmilijima, osobito svojim unucima. Imaju neusporedivu važnost u mom životu. Čak i kada bih se prestao baviti rock and rollom, još uvijek bih pronašao neizmjernu sreću u prisustvu svojih unuka, kćeri i zetova. Ovo je nešto na što treba biti neizmjerno ponosan. A ti? Kako se krećete kroz život?

Moj život je sasvim običan, ali ima trenutaka kada stignem pokazati svoje kulinarsko umijeće pripremajući ručak. Nalazim veliku radost u ovoj aktivnosti. Zanimljivo je da moji unuci često preuzimaju brigu i zahtijevaju da napravim njihova omiljena jela poput graha, pečene janjetine ili piletine. Imaju dosta mašte pa sam primoran smišljati kreativne recepte kako bih zadovoljio njihove apetite (smijeh).

Jeste li sposobni zadovoljiti sve njihove želje?

Ja sam osoba velikih sposobnosti i odlučnosti. Ne postoji zadatak koji ne mogu izvršiti. U prošlosti sam imao zadovoljstvo omogućiti svom starijem unuku da iskusi užitak vožnje na traktoru na našoj plantaži. To mu je donijelo neizmjerno zadovoljstvo. Kad god treba u Bihać, uvijek provjeri ima li traktora. Uvjeravam ga da jest, jer ostaje na istom mjestu. On konkretno dolazi ovdje samo zbog tog traktora! Dok su mi supruga i kćeri u Zagrebu, ja sam stalno u pokretu, putujem između Zagreba i Bihaća.

Preporučujemo