• Moramo da kazemo kako je jedna poznata pjevačcia reagovala na sva desvanja u rijalitiju. Milica T. je kako saznajemo rekla da ne prati redovno rijaliti ali sd anikad aniti jednu prevaru ne moze da razumije, shvati niti opravda.

  • Podsjetimo se na je sada sigurno mislila na to da je ucenik rijalitija Borislav Terzić Terza ostavio trudnu verenicu Milicu Veličković da bi bio i ostvario svoju romantičnu vezu sa učesnicom i kolegicom u rijalitiju Sofijom.

Ovo je po ko zna koji put da neko uđe u rijaliti i da svoju porodicu kojiu ima van istog uništi kako kazu javne ličnosti, to rade samo siromasi i bijeda koja ne zna za sta je ni do cega joj je stalo!

 

Bonus:

  • Orhideje se koriste u raznim narodnim lijekovima u različitim regijama. Na primjer, na Karibima, kuhanjem lukovica Bletia purpurea proizvodi se tekućina za koju se vjeruje da liječi trovanje ribama. U Maleziji žene piju napitak od kuhanog lišća Nervilia aragoana za ublažavanje mučnine nakon poroda. Osim toga, u Melaki, državi u zapadnoj Maleziji, čirevi se liječe oblogom dobivenim od cijele biljke Oberonia anceps. U Čileu je Spiranthes diuretica poznat po svojim jakim diuretičkim svojstvima. Neka područja Ekvadora smatraju da je sluz iz Catasetuma korisna za zacjeljivanje slomljenih kostiju.

Nadalje, neke orhideje globalno služe kao hrana ili dodaci prehrani. U Maleziji se vrsta Anoectochilus prodaje kao povrće, dok se listovi Dendrobium salaccense pripremaju kao začin uz rižu. U dijelovima azijskih tropskih krajeva, gomolji nekih vrsta Gastrodia konzumiraju se slično kao krumpir. Diljem svijeta razne vrste orhideja također se koriste kao zamjena za ljepilo, obično proizvedene od pseudobulja. Salep, vrsta brašna, dobiva se od gomolja nekoliko vrsta Orchis. Gomolji se najprije kuhaju, potom suše i na kraju melju u prah. Ovaj dobiveni pripravak često se koristi kao zamjena za brašno.

Morfološke osobine koje su svojstvene orhidejama prvenstveno proizlaze iz njihovih cvjetova. Cvijet u podnožju podupire stabljika poznata kao peteljka, koja nije specijalizirana za orhideje. Neposredno iznad toga, na dnu cvijeta, nalazi se skupina zelenih struktura sličnih listovima koje se nazivaju čašice. Iznad i unutar čašica nalazi se još jedan sloj šarenih latica. Zajedno, latice i latice tvore perianth (cvat), koji čini nereproduktivne dijelove cvijeta. Peranth služi ili za zaštitu cvijeta, privlačenje oprašivača ili ispunjava obje funkcije.

Unutra, raspoređeni slično kralješcima, nalaze se reproduktivni dijelovi cvijeta. Prašnici, odgovorni za proizvodnju peludi, prve su komponente; svaki prašnik sadrži prašnik koji se nalazi na tankoj niti. U središtu cvijeta nalazi se ženski tučak, koji na dnu ima povećanu jajnicu, na čijem se vrhu nalazi peteljka koja završava klasom. Obično su latice i čašice slične, često živopisnih boja i pojavljuju se u nizu od po tri. Jedna od latica je razvijena da služi kao platforma za slijetanje oprašivača i naziva se usnica (ili labellum).

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here