• Tomislav Kovač (48) ubio sina Davida (20) su akteri svega ovog, naime, moramo da kazemo da su sin i otac kako same komšije pričaju došli u Srbiju da bi nešto proslavili, nisu planirali tu ostati dugo.

Kako saznajemo bili du u kuci Tomin majke, i svima je cudno jeste zena stara kako nije cula da je njen sin u njenog unuka ispalio pet metaka, kako nije reagovala, zvala pomoć? Naime, kako saznajemo majka ubijenog djeteta, i supruga od Tomislava je bila u Somboru, ona je prva pozvala policiju jer je slutila da  ce se nešto loše desiti.

  • Da li je to bio veliki revolt, šta je natjeralo coa da puca u sina jedinca, da li je sve to svađa, ,sta se desilo mozemo još uvijek samo da slutimo. Otac je nakon svega toga izvršio samoubistvo!

BONUS:

Orhideje pokazuju izvanredan raspon tolerancije na različite uvjete okoliša. Nekoliko vrsta orhideja ne samo da postoji iznad Arktičkog kruga, već također cvjetaju u sušnim pustinjskim okruženjima. Na primjer, u suhim regijama sjevernog Perua, više vrsta orhideja identificirano je kao epifiti na kaktusima. Na poluotoku Santa Elena u zapadnom Ekvadoru mogu se pronaći dvije vrste Oncidium i jedna vrsta Brassia koje rastu na kaktusima. U određenim područjima Srednje Amerike vrsta Brassavola uspijeva na korijenju mangrova, obično na razini plime ili malo iznad nje. Na Jamajci se mogu vidjeti razne vrste orhideja kako rastu na golim kamenim površinama. Suprotno tome, u Evergladesu na Floridi, određena vrsta Habenaria gotovo je vodena. Osim toga, u zapadnom Meksiku, jedna vrsta Pleurothallis je epifitna na lišajevima.

Orhideje se kreću od vrsta koje su široko rasprostranjene, poput onih koje se nalaze u mnogim tropskim regijama zapadne hemisfere (na primjer, Ionopsis utricularioides), do određenih vrsta koje su ograničene na samo jednu planinu. Na Karibima, svaki veći otok ugošćuje znatan broj ovih ograničenih vrsta.

Ekonomski značaj

  • Iz hortikulturne perspektive, obitelj orhideja vjerojatno je jedna od najznačajnijih skupina biljaka. Iako orhideje služe u važne hortikulturne svrhe, one ne pružaju širok raspon drugih proizvoda. Primarni komercijalno vrijedan proizvod dobiven iz orhideja je vanilija. Većina proizvedene vanilije dolazi od vrste Vanilla planifolia, iako se druge dvije vrste, V. pompona i V. tahitensis, također uzgajaju za komercijalnu upotrebu. Ključne regije za uzgoj vanilije uključuju Madagaskar, Meksiko, Francusku Polineziju, Réunion, Dominiku, Indoneziju, Karibe, Sejšele i Portoriko. Ova biljka uspijeva na visinama od razine mora do oko 600 metara i vrsta je penjačica porijeklom iz tropskih područja zapadne hemisfere.

 

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here