• Početkom mjeseca 14-mjesečna djevojčica izgubila je život na Dječjoj klinici u Sjevernoj Makedoniji zbog pogreške liječnika koji su je prvi pregledali.Dva tjedna nakon smrti djeteta, Klinika za dječje bolesti izvijestila je o nedostacima u njezi Rua Sulisi.

“Izvješćem Ministarstva zdravstva u vezi s preminulim djetetom utvrđeni su slučajevi liječničkog nemara, zbog čega su pokrenuti stegovni postupci protiv dvoje liječnika specijalista koji su dežurali i pregledali dijete 3. listopada 2024.”, ističe se.

Mlada djevojka je zajedno sa svojim roditeljima stigla u bolnicu u noći s 3. na 4. listopada, gdje su je zbrinula dva liječnika specijalista, piše skopje1.mk.Beba je rođena u klinici “Maria Teresa” zahvaljujući brzoj reakciji Hitne pomoći oko 3:45 sati.

  • “Jutros oko pet sati nismo bili obaviješteni što se događa, niti su nam dati detalji”, rekao je shrvani otac koji je ispričao kako je svoju jedva pri svijesti kćer nosio hodnicima bolnice moleći za pomoć .

BONUS:
Razne vrste orhideja, uključujući Spiranthes i Habenaria, mogu se nalaziti u jarcima uz cestu, a obično uspijevaju u vlažnim, močvarnim okruženjima. U određenim regijama Sjedinjenih Država, Platanthera ciliaris gotovo se smatra korovom. Osim toga, azijska vrsta Zeuxine strateumatica, unesena u južnu Floridu, postala je prevladavajuća i također se može klasificirati kao korov.

Orhideje cvjetaju u okruženjima koja se kreću od razine mora do nadmorske visine od najmanje 4600 metara (15000 stopa). Najveća raznolikost vrsta orhideja nalazi se unutar ekosustava oblačnih šuma u tropskim područjima, koji se obično nalaze na planinskim padinama koje ostaju obavijene oblacima danonoćno. Ove šume su gusto naseljene mahovinama i lišajevima, a nagib terena dopušta sunčevoj svjetlosti da se filtrira kroz lišće do šumskog tla. To stvara idealno okruženje za epifitske orhideje, zajedno s članovima obitelji Gesneriaceae i Araceae, paprati i raznim drugim epifitskim biljkama. Suprotno uobičajenim pretpostavkama, ravne prašume nisu prikladna staništa za orhideje.

U Iquitosu, smještenom uz rijeku Amazonu u Peruu, dokumentirano je približno 125 vrsta orhideja, od kojih su mnoge prilično neuobičajene. Orhideje u prašumskim okruženjima obično rastu u krošnjama velikih stabala; često jedno stablo može ugostiti značajnu populaciju jedne vrste, dok drugo stablo u blizini može sadržavati samo jednu ili dvije različite vrste. Dodatno, tropsko-listopadne sezonske šume tvrdog drva, karakterizirane različitim vlažnim i sušnim sezonama, često podržavaju brojne vrste orhideja; međutim, ta su područja često najplodnija za poljoprivredu, što dovodi do brzog nestanka šuma koje su se jednom uzgajale.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here