• Romanina pjesma najpopularnija je među slušateljima.Jelena Karleuša izazvala je veliko interesovanje javnosti albumom “Alfa”. Ipak, naredni album pod nazivom “Omega” dobio je još veću naklonost njezinih obožavatelja. Među svim pjesmama koje se mogu pohvaliti izvanrednim ritmom i melodijom, pjesma “Romana” ostaje najpopularnija. Prisjetimo se na trenutak njegovog nastanka…

Pjesma “Romana” ističe se kao omiljena među ženama, a široko je cijenjena zbog svoje privlačnosti. Iako su mnogi uživali u pjesmi, bilo je nejasnoća oko identiteta osobe kojoj ju je pop diva posvetila. Ljiljana Jorgovanović, tekstopisac koji stoji iza pjesme, razjasnila je ovu misteriju. Prema njezinim riječima, posveta je učinjena nikome drugom do Romanu Abramoviču, poznatom ruskom milijarderu.

  • Tekst je inspiriran Romanom Abramovičem, imenom koje je postalo sinonim za bogatstvo i melodično se slavi. Stihovi, stvoreni prije početka ukrajinskog rata, prenose šarmantnu i ljupku poruku. Bilo je i replika koji nisu ušli u finalnu izvedbu, poput: “Katarina je vladala, sada vlada Shayk Irina” ili “Romane, skoči u avion, pa idi kod Putina u Soči”, otkrila je Ljiljana Jorgovanović za Kurir.

  • BONUS:

Rajčice se mogu uzgajati putem presadnica ili direktnom sjetvom. U toplijim južnim krajevima sjetva sjemena za presadnice za ranu ratarsku proizvodnju obično počinje oko 10. siječnja, dok srednje rane sorte počinju oko 15. veljače. U sjevernim i sjeveroistočnim dijelovima BiH, gdje je klima nešto hladnija, počinje rana proizvodna sjetva oko 20. veljače, a kasnija proizvodna sjetva od početka ožujka do 10. travnja, ovisno o sorti koja se sadi.

Za industrijsku proizvodnju rajčice direktna sjetva na otvorenom počinje sredinom travnja i traje do 10. svibnja na povišene gredice. Za ovaj proces koriste se precizne sijačice opremljene dodacima za gnojiva i herbicide. Sjeme se sije na dubinu od 2-3 cm, raspoređeno u dva reda na gredici s razmakom od 30 cm, s razmakom između biljaka u svakom redu od 25-30 cm.

Sjetva se može obaviti izravno u posude, posude, kocke treseta ili plastično saće. Za izravnu sjetvu potrebna je veća grijana površina. Bez obzira na mjesto sjetve, zemljani supstrat treba biti dubok 15 cm. Koriste se različite mješavine zrelog stajnjaka, zemlje i pijeska, zajedno s unaprijed pripremljenim mješavinama hranjiva kao što su Klasmann supstrat ili Brill supstrat.

Prije sjetve koristi se daska za zbijanje smjese. Kod sjetve u redove razmak između redova treba biti 4-5 cm, s dubinom sjetve 1,5-2 mm i razmakom sjemena od sjemena 2 cm. Primjena ove metode osigurava razvoj čvrstih i neizduženih sadnica. Nakon završene sjetve sjeme se prekrije smjesom hranjiva debljine 2 cm, lagano se sabije i obilno zalije.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here