• Rob Ormerod, audiolog, upozorava da promjene u ušima također mogu biti znak dijabetesa, osobito ako su visoke ili niske razine šećera u krvi potrajale dulje vrijeme. “Dijabetes može oštetiti krvne žile u unutarnjem uhu, što utječe na živčane signale i zdravlje sluha”, izjavio je Ormerod u intervjuu za The Sun. Ispod su tri pokazatelja da uši mogu ukazivati ​​na dijabetes tipa 2.

1. Česte upale uha

Općenito, infekcije uha nisu velika briga za većinu pojedinaca, jer se obično povuku u roku od nekoliko dana. Ipak, ako netko ima učestale upale uha, to može ukazivati ​​na prisutnost dijabetesa.

  • Prema Ormerodu, osobe s dijabetesom imaju povećanu osjetljivost na infekcije uha zbog smanjene cirkulacije krvi u tom području. Ovo stanje smanjuje sposobnost tijela da se bori protiv infekcija. Uobičajeni simptomi mogu uključivati ​​vrućicu, osjećaj pritiska u uhu, iscjedak ili osjećaj mučnine. Rob predlaže da se držite podalje od slušalica i koristite čepiće za uši tijekom plivanja ako često imate infekcije. Za one koji imaju ponavljajuće infekcije, Novi savjetuje da potraže liječnički savjet za dugotrajna rješenja liječenja.

2. Zvonjenje u ušima
Ako primijetite zujanje, šištanje ili bilo kakav zvuk koji naizgled ne dolazi izvana, možda imate tinitus.

“Tinitus uključuje zvukove u ušima bez ikakvog vanjskog podrijetla, a može biti rezultat čimbenika kao što su gubitak sluha, lijekovi ili čak anksioznost i depresija”, pojašnjava Ormerod. “Osim toga, dijabetes može pridonijeti ovom stanju jer unutarnje uho zahtijeva i kisik i glukozu za pravilan rad.” Neravnoteža u razini šećera u krvi može dovesti do tinitusa, što naglašava važnost savjetovanja s audiologom koji može identificirati temeljni uzrok i predložiti tretmane, koji mogu uključivati ​​opcije poput kognitivno-bihevioralne terapije ili slušnih pomagala, navodi Index.hr.

3. Gubitak sluha
Iako je uobičajeno povezivati ​​gubitak sluha sa starenjem, dijabetes također može uvelike utjecati na sluh.

Ormerod naglašava da studije pokazuju da se osobe s dijabetesom suočavaju s dvostruko većim rizikom od gubitka sluha nego kod drugih. “Gubitak sluha obično se javlja postupno, tako da neko vrijeme može proći nezapaženo. Međutim, ako primijetite da pojačavate glasnoću na svojim uređajima ili da se mučite držati korak s razgovorima, možda bi bilo pametno da procijenite svoj sluh.

Umjesto povećanja glasnoće ili izolacije, što može dovesti do osjećaja usamljenosti i tjeskobe, Ormerod predlaže konzultacije s audiologom radi procjene i smjernica o učinkovitim rješenjima.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here