• Nakon upućivanja britanskog vojnika Kevina Elliotta u Afganistan, njegov dragi prijatelj Barry Delaney sklopio je svečani sporazum prema kojem će, ako Elliott izgubi život u akciji, na sprovodu nositi haljinu. Slike koje prikazuju mladića u zelenoj haljini na groblju privukle su značajnu pažnju korisnika na društvenim mrežama.

Unatoč naletu negativnih komentara koje su izazvale ove slike, bile su popraćene dirljivom pričom o dvoje dragih prijatelja. Između dva pratioca uspostavljen je službeni dogovor. Kada je britanski vojnik Kevin Elliott dodijeljen u Afganistan, njegov najbliži prijatelj, Barry Delaney, sklopio je pakt prema kojem će, ako Elliott izgubi život u borbi, obući haljinu na sprovodu.

Nedvojbeno je da je značajan dio sporazuma bio duhovit; ipak, kad se dogodila tragedija, Barry je shvatio svoje obveze. Nažalost, vojnik Elliott poginuo je u talibanskoj zasjedi u Afganistanu. “Svi su bili upoznati s našim dogovorom; i on je toga bio svjestan«, primijetio je Delaney. U crkvi Svete Marije, gdje se okupilo 1000 ljudi, nije bilo dvosmislenosti u pogledu razloga zašto je Delaney obukla žensku haljinu za vojnički sprovod.

Brojne su se obrve podigle, a nekoliko pogleda podijeljeno, no ipak su svi prisutni prepoznali obećanje koje sam dao Kevinu. Delaney se slabo sjeća same službe; međutim, jasno se sjeća kako ga je od srca zagrlila Kirsty, Elliottova 22-godišnja sestra. Osim toga, sjeća se ohrabrujućeg zagrljaja Elliottove bake Margaret koja ga je tješila riječima da će sve biti u redu, prenosi The Guardian. Preminuo je u Afganistanu.

  • Dva dana prije Elliottove smrti, plavo pismo iz Afganistana stiglo je u Delaneyjev stan. Prepisku je vodio policajac 25136352, Kevin Elliott, koji je izrazio žaljenje zbog kašnjenja u komunikaciji i, oklijevajući velikim slovima, pojasnio da je situacija postala prilično kaotična.

Obično je nastojao zadržati optimističan pogled, raspravljajući o svojim planovima za trotjedni odmor na Tajlandu sa svojim drugovima, ovisno o njegovom preživljavanju u Helmandu. Ipak, ispod furnira njegovih namjera da se “opusti i sunča”, postojao je duboki osjećaj strepnje. Elliott je izrazio svoju želju da napusti Black Watch, priznajući svoju nesposobnost da shvati razloge koji stoje iza britanskog vojnog angažmana u Afganistanu. Tragično, ubijen je u zasjedi u okrugu Babaji 31. kolovoza.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here