• Predsjednik Joe Biden pozvao je stanovnike Floride da se bez odgode evakuiraju u očekivanju Miltona, uragana kategorije 4, ističući da su okolnosti “pitanje života i smrti”. Unatoč smanjenju intenziteta s kategorije pet na kategoriju četiri, Milton nastavlja generirati izuzetno snažne vjetrove koji dosežu brzine do 233 km/h dok se kreće duž sjeverne granice meksičkog poluotoka Yucatan.

Očekuje se da će oluja sutra navečer punom snagom pogoditi gusto naseljenu regiju Tampa Bay, a dogodit će se manje od dva tjedna nakon što je uragan Helene već izazvao značajna razaranja u državi.Stanovnici Floride se pozivaju da se pripreme za najveću evakuaciju u posljednjih nekoliko godina, jer je opisana kao “najgori uragan u stoljeću”.
Joe Biden upozorio je da uragan Milton ima potencijal postati jedna od najjačih oluja koje su pogodile Floridu u stoljeću.

Pozvao je stanovnike da se “evakuiraju sada, sada, sada”, naglašavajući da će federalna vlada ponuditi pomoć “prije, tijekom i nakon” što oluja stigne do kopna. Osim toga, Biden je istaknuo da su tisuće saveznog osoblja već poslane da pomognu u pripremama i pruže podršku tijekom trajanja oluje.

Vlada Bahama izdala je upozorenje na tropsku oluju za nekoliko regija unutar otočne države, posebno za otoke Grand Bahama, Abacos i Bimini. Ovo upozorenje uslijedilo je nakon pojave dva iznimno snažna uragana u razmaku od dva tjedna.Nešto manje od dva tjedna prije, uragan Helene, koji je prepoznat kao najsmrtonosnija oluja koja je pogodila Sjedinjene Države od uragana Katrina 2005., opustošio je jugoistočnu regiju zemlje, rezultirajući s najmanje 225 smrtnih slučajeva i ostavivši stotine nestalima. Smrtni slučajevi zabilježeni su u Georgiji, Južnoj Karolini, Tennesseeju i Virginiji, a Sjeverna Karolina je najteže pogođena država.

Među prijavljenim smrtnim slučajevima, najmanje 14 se dogodilo na Floridi, gdje se 51 od 67 okruga trenutno suočava s hitnim uzbunama zbog uragana Milton. Iako je oluja jutros nakratko oslabila, Nacionalni centar za uragane upozorio je da bi Milton mogao povratiti snagu prije nego što sutra stigne na Floridu. Prema BBC-u, u službenom izvješću stoji: “Milton ima potencijal postati jedan od najrazornijih zabilježenih uragana u zapadnoj i središnjoj Floridi.

  • Jučer su okruzi na Floridi započeli s izdavanjem naloga za evakuaciju, a dužnosnici su hitno savjetovali stanovnike da se evakuiraju što je prije moguće.Kako bi se ublažio promet, cestarine su privremeno ukinute na cestama u zapadnoj i središnjoj Floridi, što je rezultiralo stvaranjem dugih redova na benzinskim postajama u južnoj Floridi i uzrokovalo nestašice goriva na raznim mjestima. Prema guverneru DeSantisu, prometna gužva u određenim regijama porasla je za čak 90% u usporedbi s uobičajenim razinama. Osim toga, škole su zatvorene.

Keith Turi, predstavnik Federalne agencije za upravljanje hitnim situacijama (FEMA), izrazio je ohrabrenje u vezi s evakuacijama koje su u tijeku. “Ovo je doista pozitivan pokazatelj”, primijetio je Turi. Osim toga, evakuirani su i stanovnici područja pogođenih uraganom Helena.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here