U Jablanici je danas do 15 sati javljeno da je život izgubilo 12 osoba, za koje se pretpostavlja da su žrtve razornih poplava i klizišta koja su pogodila ovo područje.To su formalno potvrdili Vlada HNK i Krizni štab.

Kako smo ranije danas izvijestili, jedna od žrtava je 29-godišnja žena koja je trenutno trudna.Publikacija “Avaz” je objavila identitete 11 prepoznatih žrtava. Trenutno je jedno tijelo koje se nalazi u mrtvačnici u Jablanici ostalo neidentificirano i klasificirano je kao NN. Ovim putem donosimo popis osoba koje su do danas identificirane.

Među navedenim osobama su Tufek Hivzija (1959), Ajla Begić (1995), Tufek Vedad (1985), Jasmin Čilić (1986), Irmela Čilić (1992), Tufek Adela (1988), Begović Huma (1968), uz Begović Zejnu. , Imamović Fikret, Imamović Amira, i Begović Fatima (1958).

BONUS:

  • Poplava se odnosi na stanje u kojem vodostaj rijeke ili drugih vodenih tijela znatno poraste iznad normalnog stanja. Obrambeni nasipi sastavni su dijelovi sustava obrane od poplava namijenjeni ublažavanju ove pojave.Na temelju temeljnih čimbenika koji doprinose poplavama, oni se mogu kategorizirati u:
  • Poplave se mogu dogoditi kao posljedica obilnih oborina, nakupljanja leda u rijekama, klizišta ili potresa, a mogu biti izazvane i urušavanjem brana ili razaranja uslijed rata.
    Na temelju vremena nastanka, vodeni valovi mogu se kategorizirati u sljedeće vrste poplava:

Mirne poplave odnose se na one koje se događaju na velikim rijekama, a karakterizirane su stvaranjem značajnih vodenih valova u rasponu od deset sati ili više. Nasuprot tome, bujične poplave nastaju u planinskim vodotocima, gdje se veliki val može razviti za manje od deset sati. Akcidentne poplave definiraju se kao one u kojima se znatan vodeni val brzo generira zbog kvara sustava upravljanja vodama ili hidroenergetskih objekata.

Strategije zaštite uključuju različite tehničke mjere, poput redovitog praćenja vodostaja i označavanja visokorizičnih područja koja su opremljena automatskim alarmima za obavještavanje kriznog centra. Dodatno, provedba vijugavog riječnog toka ili stvaranje umjetnih kanala služi kao dodatna zaštitna mjera.

Izgrađeni vodeni putovi namijenjeni skupljanju viška padalina, uz zečje jazbine i vreće s pijeskom, kao i umjetne barijere smještene u blizini hidroenergetskih objekata.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here