• Među žrtvama razornih poplava koje su prekjučer pogodile pojedina područja Bosne i Hercegovine je i 29-godišnja trudnica iz Jablanice.Kako saznaje Senzor.ba, Ajla, koja je trudna, otišla je od supruga i male kćerke.Ona je jedna od prvih pogođenih žrtava u regiji. Izginule su gotovo cijele obitelji. U klizištima Donje Jablanice otkriven je bračni par u zagrljaju.

Kako su izvijestili policijski izvori, u Jablanici je potvrđeno 16 smrtnih slučajeva, dok se još 13 osoba trenutno vode kao nestale.

BRAČNI PAR: Strašna nesreća pogodila je Donju Jablanicu i selo Zlate, bacivši platno tragedije na ove krajeve. U iznimnom incidentu, jučer je javljeno da je jedno novorođenče izgubilo život, a danas je otkrivena i preminula trudnica, dok spasioci nastavljaju intenzivnu potragu za osobama zarobljenima ispod ruševina.

Prijatelji se danas od srca opraštaju od Adele i Vedada Tufeka, mladog para čiji su životi tragično prekinuti u ovoj nesretnoj nesreći.Usred ove tame pojavljuje se tračak nade – njihovo dijete je preživjelo. Trenutno se nalazi u sarajevskoj bolnici, gdje mu se pruža medicinska pomoć i gdje su svi ujedinjeni u molitvi za njegovo ozdravljenje.


Ova katastrofa, nastala kao rezultat međuigre ljudskih i prirodnih elemenata, dogodila se u noći koja je izgledala kao još jedna bezbrižna večer u njihovim životima. Početak listopada 2024. ostat će nam urezan u sjećanje kao jedan od onih trenutaka koje želimo izbrisati, a tuga i tjeskoba nas u tome sprječavaju.

Naša jedina preostala odgovornost je ujediniti se u podršci onima koji su preživjeli, jer im je sada potrebna naša pomoć, snaga i svi raspoloživi resursi više nego ikada.

BONUS:

  • Uzimajući u obzir vrijeme formiranja vodenog vala, poplave se mogu kategorizirati u:
    Mirne poplave odnose se na one koje se javljaju na ekspanzivnim rijekama, gdje je za formiranje značajnih vodenih valova potrebno deset ili više sati. Nasuprot tome, bujične poplave nastaju u planinskim vodotocima, generirajući velike valove u vremenskom okviru kraćem od deset sati. Slučajne poplave nastaju kada se iznenada stvore znatni valovi zbog kvara na upravljanju vodom ili hidroenergetskoj infrastrukturi. U Republici Hrvatskoj za obranu od poplava nadležna je Državna uprava za vode, a pravna osoba za upravljanje svim vodnim resursima u državi su Hrvatske vode.
Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here