• Ljudi često posjeduju različite želje u vezi s vlastitom smrću. Oni koji pokazuju osobine povezane sa shizofrenijom mogu željeti da im se dogodi smrt bez priznanja, dok osobe s epilepsijom često izražavaju želju da se aktivno uključe u svoje završne trenutke. Slično figurama iz klasične književnosti, cikloide obično odlaze u prisutnosti svojih najdražih.

Pojedinci osjetljivi na tjeskobu i neizvjesnost često se usredotočuju na slike svojih posljednjih trenutaka. Neki zamišljaju da će se njihova smrt dogoditi u zoru, blizu oceana ili unutar planinskog krajolika. Pa ipak, jedan redovnik mi je jednom dao značajan uvid: “Ne brinem se o uvjetima mog odlaska ili prisutnosti drugih.”

„Ono što za mene ima najveći značaj je preminuti u stanju molitve, izražavajući zahvalnost Bogu za dar života i priliku da sudjelujem u Njegovom izvanrednom stvaranju.“ Kroz brojne razgovore s pacijentima o smrti, došao sam do razumijevanja da naša svrha nije otkriti što nas čeka nakon ovog života. Umjesto toga, naša istinska obveza je u potpunosti prihvatiti život u njegovom najizvrsnijem i najpotpunijem obliku.

Iako je istina da svaki trenutak na kraju mora završiti, to nas ne bi trebalo spriječiti da u potpunosti prihvatimo svako iskustvo koje nam je dostupno. Kako bismo uspostavili smislenu ostavštinu, bitno je da se posvetimo njegovanju naših obitelji i njegovanju dubokih odnosa s onima koji su nam dragi. Oni koji nas vole i razumiju, poštovat će naše sjećanje i osigurati njegov kontinuitet i u našoj odsutnosti.

  • DODATNI TEKST

    Priča o kamenu mudraca U dalekoj prošlosti, kada je čovječanstvo duboko vjerovalo u moći prirode i nadnaravnih entiteta, postojala je zagonetna planinska dolina zvana Hesperia. Ovu dolinu karakteriziraju bujne šume i netaknute rijeke, au srcu se nalazi neobičan kamen poznat kao “Mudri kamen”. Legenda kaže da je Mudri Kamenčić bio izuzetna prirodna darovitost, izvanrednih sposobnosti.

    Pojedinci koji su ga susretali nalazili su utjehu u odgovorima na upite koji su im teško padali na srce. Ipak, ova izvanredna sposobnost bila je regulirana posebnim smjernicama. Prije pristupa mudrosti kamenja, pojedinac je morao shvatiti značajnu lekciju o životu. Jednog dana, hrabri i radoznali mladić po imenu Elan upoznao je Kamen mudraca.

    Uvjeren da će kamen otkriti njegovu sudbinu i donijeti mu sreću, odlučio je potražiti ga. Stoga je krenuo na putovanje kroz šume i planine, suočavajući se s raznim izazovima i neočekivanim preprekama tijekom svojih putovanja. Nakon nekoliko dana obilaska krajolika, Elan je konačno stigao do srca doline, gdje je ugledao Kamen mudraca, obasjan sunčevom svjetlošću koja je strujala kroz krošnje drveća.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here