• “Naš sin je ustrajao unatoč uvjerenju liječnika i medicinskih sestara, koji su se o njemu brinuli nekoliko mjeseci, da neće izdržati. Zaslužio je novi početak”, izjavila je njegova majka.
  • N.R., četverogodišnje dijete rođeno sa značajnom anomalijom mozga, stavljeno je na aparate za održavanje života nakon dva srčana udara. Liječnički tim, vjerujući da je njegova smrt neizbježna, odlučio ga je ukloniti iz aparata za održavanje života; međutim, prkosio je njihovim očekivanjima i preživio.

Izuzetan četverogodišnji dječak, za kojeg se očekivalo da će preminuti ubrzo nakon uklanjanja aparata za održavanje života, “porazio je sva medicinska očekivanja”. Rođeno sa značajnim deformitetom mozga, dijete je izdržalo mjesece na intenzivnoj njezi nakon dva srčana zastoja.

U aprilu je g. Justice utvrdio da nastavak ventilacije za održavanje života nije u skladu s najboljim interesima djeteta. Unatoč tome, sudac je u odluci izdanoj u rujnu primijetio da dječak “ne samo preživio, nego i napredovao” nakon uklanjanja respiratora više od četiri mjeseca prije.


Britanski sudac Nigel Poole presudio je da se, s obzirom na njegovu jedinstvenu prirodu, treba još jednom podvrgnuti liječenju.Prema izvješću Reutersa, dječak, koji je rođen u ožujku 2020. s deformacijom mozga i raznim teškim zdravstvenim problemima, stavljen je na respirator prošlog listopada nakon dva srčana udara.

U travnju ove godine u slučaj se na zahtjev bolnice umiješao i Viši sud koji je presudio u korist te ustanove. Nakon uklanjanja uređaja dogodio se nesvakidašnji događaj. Dječak ne samo da je preživio, već je i procvjetao u tom razdoblju.

Kao što je izjavio sudac Nigel Poole, predsjedavajući autoritet u ovom predmetu, NR je sada sposoban samostalno disati.U presudi izdanoj ovog tjedna, Poole je istaknuo da odvjetnici koji zastupaju roditelje djeteta, kao ni oni iz Nacionalne zdravstvene službe, nisu bili obaviješteni o drugom dokumentiranom slučaju u kojem je dijete preživjelo nekoliko mjeseci nakon povlačenja aparata za održavanje života nakon sudsku presudu.

  • “Sudac je primijetio da je nadmašio sva medicinska predviđanja, ističući izreku da ‘medicina utjelovljuje znanost o neizvjesnosti i umjetnost vjerojatnosti.’

Sudac Poole je primijetio: “Očekivanja da N.R. neće biti u stanju primati njegu kod kuće i da će njegov očekivani životni vijek nakon ekstubacije biti ograničen nisu se ostvarila.” Nadalje je naveo da je nekoliko odluka u vezi s pristupom liječenju doneseno u siječnju ove godine, u vrijeme kada je N.R. proživljavao znatno veću nevolju.

Bilo je malo dokaza koji su upućivali na to da bi mu strojevi mogli donijeti ikakvu korist. Jedini izvor utjehe bila je sposobnost opažanja dodira njegovih roditelja.Sudac je nadalje izjavio da je mladiću sada dopušteno izlaziti vani.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here