• Pokazujući nevjerojatnu hrabrost, Amra Beha iz Bosne odlučila je iskreno podijeliti svoju osobnu priču o tome kako je pretrpjela obiteljsko nasilje od strane svog partnera. Kušnje koje sam proživjela nakon poroda nešto su što nikad ne bih poželjela ni svom najneprijateljskijem protivniku. Njezin je partner odmah na početku veze pokrenuo kampanju kako bi je izolirao od najmilijih. Iznio je neutemeljene optužbe protiv mene, sugerirajući da su svi moji prijatelji nepouzdani i da bi svi s kojima sam se družio potencijalno mogli biti bivši ljubavnici.

Tijekom cijele trudnoće trpjela je psihičko zlostavljanje jer ju je brzo udaljio od obitelji i prijatelja. To je ubrzo popraćeno fizičkim zlostavljanjem, tijekom kojeg su joj govor prigušivali crnom trakom, ruke i noge vezali, a usta joj pokrivali kako bi potisnula plač. Zatvorena iza zatvorenih vrata, nije mogla zadovoljiti potrebe svog djeteta niti mu ponuditi skrb koju je tražio.

“U to je vrijeme njezin Khan bio tek dijete”, prisjetila se. Amra je primijetila da brojni prijatelji njezinu vezu s njim smatraju neobičnom. S obzirom na brojne izmišljotine o njemu – njegovim godinama i brizi za majku – vjerojatno je za to vrijeme bio s drugom ženom. Nakon što je rodila svoje dijete, otkrila je da je on otac drugog djeteta. Nakon dolaska moje bebe, neočekivana posjetiteljica se pojavila na mojim vratima i obavijestila me da i ona čeka njegovo dijete.

U početku nisam osjećala nikakvu brigu kad je prešao s pukog ispitivanja mojih preferencija krema na omalovažavanje svih mojih stvari. Međutim, razmišljajući o situaciji s distance, shvatio sam izazove s kojima sam se susreo. Priopćiti to drugima iznimno je teško. Dragi prijatelj, koji razumije moje autentično ja, primijetio je moj gubitak težine i sveukupni pad. Trpio sam fizičko nasilje od rođenja mog djeteta do 2016. Ipak, ona je bila ključna u pomoći oko mog zahtjeva.

Mučili su me mnogi strahovi, a posebno borba da zaštitim sebe i svoje dijete. Teret neizvjesnosti oko toga gdje pronaći pomoć činio mi se nepremostivim, što me navelo da skrivam aspekte svoje situacije od svojih nesvjesnih roditelja. Štitio sam svog oca, koji je već bio bolestan, od surove istine, kako je to bilo izazovno izraziti: “Tata, nalazim se u teškoj situaciji.” Kako Amra priča, fizičko nasilje je trpjela od rođenja djeteta do 2016. godine, da bi svijest o svojim okolnostima tek te godine izašla na vidjelo.

Tri sam noći imao priliku ostati s prijateljicom, što je pojačalo moju tjeskobu, osobito zato što sam se osjećao odgovornim što sam je doveo u tako zabrinjavajuću situaciju. Za to smo se vrijeme sklonili u njezin stan, ispunjeni zabrinutošću: kad bi dotični saznao gdje sam, to bi nedvojbeno dovelo do komplikacija. Iako možda ne bi bio osobito zabrinut oko toga gdje sam, na kraju bi me pronašao i napravio smetnju.

  • Jedna od njegovih tehnika uključivala je korištenje mokrog ručnika kako bi nanio ozljede, pritom pazeći da za sobom ne ostanu vidljivi tragovi. Prvo sam podnijela kaznenu prijavu, ali sam je kasnije odlučila povući nakon što sam mu se vratila nakon boravka u Sigurnoj kući. Što se događa u ženi da na kraju izađe na vidjelo? Amra je otkrila da žena nosi mnoštvo emocija i strepnji, uključujući i vlastite strahove i brige za svoje dijete. Moć koju je pokazivala s 20 nevjerojatno se razlikuje od snage koju ima danas.
Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here