• Ova dugogodišnja tradicija, koja je izazvala značajan interes portala Stil Kurir, ima duboke korijene u gradu Prizrenu, što naglašavaju i roman i njegova televizijska adaptacija. Pripovijest istražuje ove često zanemarene običaje, naglašavajući njihovu povijesnu važnost. U književnom delu Ivana S. Jastrebova „Običaji i pesme Srba u Turskoj: u Prizrenu, Peći, Moravi i Debru“ autor ispituje fascinantnu praksu koja se naziva „dovođenje mladenaca.


Ova bezvremenska tradicija uključuje kasnonoćno okupljanje mladenaca koji promišljeno biraju svoju sobu, osiguravajući da ponedjeljak ne padne na praznik ili da se poklopi s obilježavanjem Odsjekanja glave Ivana Krstitelja. Ceremonija vjenčanja odvija se na sljedeći način: bliska prijateljica mladenke, obično mlada žena, zajedno s udanim rođacima s mladoženjine strane, pedantno namješta mladoženjin krevet u za to određenoj sobi.

U slučaju da mladoženjin otac ne može osigurati dodatni krevet, tradicija nalaže da se krevet nalazi ili u podrumu ili u spremištu. Uz krevet, izbor slatkih poslastica i vina pažljivo je raspoređen za mladence. Prije nego što bude otpraćen u određenu prostoriju radi usmjeravanja, mladoženja iskazuje svoje poštovanje nježnim ljubljenjem ruku svojih roditelja i starijih ukućana.

Na sličan način, mladenka pozdravlja sve prisutne poljupcem u ruke prije nego što odvede mladoženju do svog muža, uz pomoć mlade žene. Pri ulasku u sobu ili ostavu ona iskazuje poštovanje nježnim poljupcem muževe ruke, pokazujući njegov status u kućanstvu. Nakon toga, ona mu pomaže u skidanju odjeće, iako odgovornost svlačenja na kraju pada na njega; mladenka osjeća nelagodu pri ideji da se skine pred muškarcem kojeg je tek upoznala, unatoč njihovoj nedavnoj zajednici.

Mlade žene iz mladoženjine obitelji obično savjetuju mladenku da ne odgovara na pitanja i da šuti cijelu večer. Tradicionalno, rodbina mladoženja pokazala je nepoštovanje tijekom ceremonije vjenčanja. Takve radnje uključivale su silovito lupanje na vrata novopečenog bračnog para, pri čemu je često došlo do oštećenja imovine. Međutim, ovo nepristojno ponašanje postupno se smanjilo s vremenom.

  • Dolaskom zore mlada žena prilazi sobi bračnog para i nježno pokuca na vrata, dajući znak da je vrijeme za ustajanje i sudjelovanje u tradicionalnoj ceremoniji boščaluka. Oslikavajući radnje mlade žene, mlada nježno ljubi svog muža u čelo. Zauzvrat, muž svojoj ženi nudi set zlatnika, koji varira od 1 do 30 ovisno o njihovoj financijskoj situaciji (što je jednako 5-10 pijastera).

    Mlada održava svoje kićenje kroz odjeću uključenu u njezin miraz, spremajući se izliti vodu iz vrča da očisti i osvježi one koji se bude iz sna. U međuvremenu, neoženjeni muškarci željno prilaze bračnoj postelji, pridružuju im se druge žene, tražeći znakove nevjestinog djevičanstva. Njihovo nezadovoljstvo ne proizlazi iz skepse u pogledu nevjestine časti, već iz uvjerenja da su mistične sile i čarolije spriječile mladoženju da dovrši svetu vezu.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here