• Nakon produljenog perioda intenzivno toplih uvjeta u Bosni i Hercegovini, osvježavajuća promjena donijela je niže temperature i padaline. Ipak, Bosnu i Hercegovinu, ali i ostatak kontinenta, tek očekuje značajno zahlađenje.

“Postalo je hladnije, ali ni približno onoliko koliko se očekuje od petka nadalje do vikenda. Od petka, studene temperature su ispod prosjeka, krećući se oko ili malo iznad 10 stupnjeva Celzijevih tijekom najtoplijeg dijela dana u mnogim krajevima zemlje, sve je izvjesnija vjerojatnost padanja prvih snijega krajem ovog tjedna u visokim planinama naše zemlje”, javlja BHMete.

U raznim regijama Europe ljetu je došao kraj, a meteorolozi u Njemačkoj predviđaju pad temperature za 20 stupnjeva.Meteorolog Ronald Porschke upozorio je u izjavi za portal Wetter.net da bi se značajne poplave mogle dogoditi u jugoistočnoj Njemačkoj, kao iu Austriji i Češkoj.

  • Njemački meteorolog Dominik Jung upozorio je da bi ovo mogao biti najbrutalniji početak zime sredinom rujna koji je ovo područje ikada vidjelo. Do vikenda bi u Alpama moglo pasti dva do tri metra novog snijega. Osim toga, postoji značajna opasnost od poplava u određenim regijama Europe. 
  • Sutra se na području Hercegovine, Krajine i jugozapada Bosne očekuje povećana oblačnost prije podne, dok će u većem dijelu Bosne biti uz malu do umjerenu oblačnost. U riječnim dolinama i kotlinama moguća je pojava magle. U poslijepodnevnim satima kiša, pljuskovi i grmljavina najprije će zahvatiti Hercegovinu, Krajinu i jugozapad Bosne, au noći na petak padavine će se proširiti na cijelu zemlju. Puhat će umjeren vjetar južnog smjera, u zapadnim, jugozapadnim i centralnim područjima Bosne povremeno su mogući jaki udari. Jutarnja temperatura uglavnom će se kretati od 9 do 14°C, au južnim krajevima do 17°C. Najviša dnevna temperatura zraka od 24 do 30°C.

U petak, 13.09.2024., u Bosni i Hercegovini bit će naoblačenje praćeno kišom i pljuskovima. U večernjim satima na planinskim vrhovima može pasti snijeg. Na istoku Bosne i Hercegovine prije podne bi se moglo osjetiti jako jugo, dok će u većem dijelu Bosne puhati vjetar sjevernog smjera. Temperatura zraka uglavnom će se kretati od 11 do 18°C, au južnim krajevima od 18 do 25°C.

U subotu, 14.09.2024., u Bosni i sjevernoj Hercegovini bit će pretežno oblačno vrijeme. U Bosni se očekuje slaba kiša, posebno u sjevernim područjima. U međuvremenu, u većem dijelu Hercegovine bit će sunčano uz malu do umjerenu naoblaku.

Očekuje se slab do umjeren vjetar sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka uglavnom će se kretati od 5 do 10°C, au južnim krajevima do 13°C. Prognoziraju se najviše dnevne temperature od 10 do 15°C, dok bi na jugu mogle porasti od 18 do 23°C, javlja FHMZ BiH, prenosi N1.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here