• Bora Đorđević, poznat po svojoj zadivljujućoj karizmi i strastvenim glazbenim sposobnostima, imao je brojne ljubavne veze sa ženama; međutim, jedna je veza izrazito utjecala na njegov život. Ta izuzetna žena bila je Biljana Nevajda Šević, istaknuta manekenka u Jugoslaviji tijekom 1970-ih.

Biljana, poznata po svojoj zadivljujućoj ljepoti i privlačnosti, opčinila je brojne pojedince, pa tako i Boru. Nakon reklame, Bora i Biljana su se prvi put susreli na snimanju jednog televizijskog programa, gde je Bora iskreno izrazio svoje divljenje njenim izgledom. Dok su njihove početne razmjene bile ugodne i Bora se iskreno zaljubio u nju, putovi su im se na neko vrijeme razišli.

Bora se posvetio glazbenoj karijeri i stvarao veze s drugim ženama, dok se Biljana posvetila unapređenju svoje manekenske karijere. Nakon desetljeća razdvojenosti, sudbina ih je ponovno spojila. Kako je vrijeme odmicalo i sazrijevalo, Bora je odlučio da izrazi svoja osjećanja, ispričavši joj da ljepšu ženu nije sreo i da želi da budu zajedno.

Veza je trajala šest mjeseci, ali je na kraju prekinuta zbog Biljaninih poteškoća s povjerenjem. Biljana je nakon raskida rekla da je razlog njihovog rastanka bilo njeno nepovjerenje prema Boru. Za Boru se završetak veze s Biljanom pokazao kao značajan izazov. Ona je duboko utjecala na njegov život, a tjeskoba zbog njihovog razlaza nadahnula ga je da napiše mnoge pjesme koje su kasnije postale klasici.

Među tim pjesmama, “Cover Doll” se pojavljuje kao jedna od najpoznatijih pjesama, sa stihovima kao što su “Ti si besprijekorno savršenstvo, ti si dio snova vojnika, ti si lutka sa naslovne strane i treba ti novac”, koji jasno odaje Biljani čast . Nakon raskida, Bora je napravio novu pjesmu pod nazivom

  • U ovoj pjesmi snažno su izražene teme tuge i boli koji proizlaze iz razdvojenosti, posebice u stihovima “Dok stoji za šankom polupijan, mrzi sebe i druge pomalo, polako ubija konjak, cigarete”, koji zahvaćaju njegovu osjećaji nakon Biljaninog odlaska. Biljana je ispričala slučaj kada joj se Bora javio telefonom i tražio sastanak u kafani “Pod lipom” kako bi joj preneo tekst ove pesme.

    Biljana je kasnije primijetila da joj se u početku riječ “smeće” u pjesmi učinila žestokom. Ipak, shvatila je da Bora želi da opiše nekoga lijepog, ali nemilosrdnog u ljubavi. Kada je čula pjesmu na svom vjenčanju, nije osjetila nikakve jake emocije; zapravo, osjećala se sasvim ravnodušno dok ju je svirao.

Prošlo je skoro četrdeset godina od izlaska te pjesme, a Biljana se s nostalgijom i smirenošću osvrće na ta vremena, priznajući razilaženja puteva kojima su ona i Bora išli. Bori je Biljana dosljedno služila kao inspiracija za neke od njegovih najboljih pjesama, dok je za Biljanu Bora tek poglavlje iz njezine povijesti, jedno od nekoliko onih koji su bili očarani njezinom privlačnošću i šarmom.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here