U posljednjim danima, požar u Nacionalnom parku “Sutjeska” postao je ozbiljna prijetnja zbog svoje veličine i brzine širenja. Ovaj prirodni fenomen ne samo da ugrožava ekosustav parka, već i predstavlja izazov za lokalne vlasti i institucije koje se bore za njegovu kontrolu i gašenje. U ovom kontekstu, pojavila su se pitanja o načinu koordinacije i prioritetima u odgovorima na krize između različitih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini (BiH).

Ministar vanjskih poslova BiH, Elmedin Konaković, dao je jasnu izjavu o važnosti prvotne mobilizacije domaćih snaga i resursa u kriznim situacijama. Konaković je naglasio da bi sve nadležne institucije trebale prvo tražiti pomoć od domaćih snaga, kao što su helikopteri Oružanih snaga BiH, prije nego se obrati drugim državama za pomoć. Prema njegovim riječima, Oružane snage BiH su već pokazale svoju efikasnost u prethodnim intervencijama, te bi trebale biti prvi izbor u koordinaciji za pomoć u kriznim situacijama. Ova izjava dolazi u trenutku kada su se pojavili zahtjevi za angažiranje helikoptera iz susjedne Srbije, što je izazvalo određene kontroverze i zabrinutost zbog moguće marginalizacije domaćih kapaciteta.

U međuvremenu, ministar iz Republike Srpske (RS), Staša Košarac, zatražio je hitnu pomoć od MUP-a Srbije za gašenje požara u Nacionalnom parku “Sutjeska”. Košarac je zahtijevao angažiranje helikoptera iz Srbije, što je ukazalo na određene poteškoće u mobiliziranju domaćih resursa ili koordinaciji između različitih nivoa vlasti. Ovaj zahtjev za vanjskom pomoći uslijedio je nakon što je požar postao prijetnja širem području parka, što je dodatno kompliciralo situaciju.

 

 

 

Direktor Helikopterskog servisa RS-a, Boban Kusturić, potvrdio je da je MUP Srbije ponudio svoj helikopter za pomoć u gašenju požara. Kusturić je naveo da je zahtjev za angažiranje helikoptera iz Srbije poslan od strane Civilne zaštite RS-a. Ova situacija ukazuje na činjenicu da je RS u potrazi za vanjskom pomoći dok se istovremeno suočava s izazovima u mobiliziranju i korištenju svojih vlastitih resursa.Ova situacija postavlja važna pitanja o međusobnoj koordinaciji i povjerenju između različitih nivoa vlasti u BiH. Dok se ministar Konaković zalaže za upotrebu domaćih snaga kao primarnog resursa, postoje očigledne razlike u pristupima i prioritetima između entitetskih vlasti i državnih institucija. Problemi u koordinaciji i mobilizaciji resursa mogu dodatno otežati već složene situacije poput ove, gdje efikasna i brza reakcija može biti ključna za očuvanje prirodnih resursa i sigurnosti lokalnih zajednica.

Takođe, važan aspekt ove situacije je pitanje povjerenja i spremnosti za suradnju među institucijama. Dok vanjska pomoć može biti neophodna u određenim okolnostima, prioritet bi trebao biti koordinacija domaćih resursa i osiguranje da svi dostupni kapaciteti budu maksimalno iskorišteni. Ova situacija pruža priliku za evaluaciju postojećih procedura i poboljšanje mehanizama koordinacije kako bi se osigurala brza i efikasna reakcija u budućim krizama.

U konačnici, požar u Nacionalnom parku “Sutjeska” ističe potrebu za jačanjem međusobne suradnje i povjerenja između različitih nivoa vlasti i institucija u BiH. Kroz unapređenje koordinacije i prioritetizaciju domaćih resursa, može se postići efikasnije upravljanje kriznim situacijama i bolje očuvanje prirodnih dobara i sigurnosti građana.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here