Reakcija Socijaldemokratske partije (SDP) na zaključke Stranke demokratske akcije (SDA) označene kao “Hronologija Trojkinog popuštanja i izdaje” bila je oštra i obuhvatila je 15 tačaka u kojima SDP optužuje SDA za različite oblike političke “izdaje”. SDP-ov odgovor je fokusiran na konkretne kritike prema SDA, naglašavajući, kako kažu, “prave” primjere izdaje i političkih propusta.

1. Sudstvo/ Ustavni sud FBiH

SDP je ukazao na to da je SDA kampanju protiv izbora sudije Ustavnog suda FBiH gradila na pretpostavci da bi izbor Vukoje mogao ugroziti apelaciju Željka Komšića. Ipak, SDP tvrdi da je SDA doprinijela obaranju apelacije tako što je jedna od SDA-ovih sudija glasala protiv nje.

2. Dom naroda BiH

SDA je optužena za omogućavanje SNSD-u i HDZ-u BiH apsolutne kontrole u Domu naroda BiH glasovanjem za Dušanku Majkić umjesto Mirka Šarovića. SDP smatra da je to omogućilo ovim strankama većinu u Domu naroda.

3. Vijeće ministara BiH

SDA je u Vijeću ministara BiH 2018. godine prepustila jednu bošnjačku ministarsku poziciju SNSD-u, što SDP navodi kao primjer popuštanja. Trojka je, prema SDP-u, ispravila ovu situaciju vraćanjem ove pozicije probosanskom kapacitetu.

4. Javna preduzeća na nivou BiH

SDP optužuje SDA za disbalans u imenovanju direktora javnih preduzeća na državnom nivou u korist SNSD-a, koji je, kako tvrde, kasnije ispravljen.

5. Genocid/Srebrenica

SDP kritikuje SDA zbog podrške lokalnim vlastima SNSD-a u Srebrenici, dok ističu da je SDP bio inicijator Zakona o podršci povratnicima u Srebrenicu. SDA je također optužena zbog nesposobnosti u vođenju tužbe protiv Srbije za genocid.

6. Dom naroda FBiH/izborno zakonodavstvo

SDA je optužena za omogućavanje SNSD-u da blokira procese u Federaciji BiH, naročito kroz blokadu Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata.

7. Neustavno izbacivanje međunarodnih članova iz državnih institucija

SDP kritikuje SDA za kršenje Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH (Dejtonski sporazum) izbacivanjem međunarodnih članova iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, što su naveli kao kršenje međunarodnih normi.

8. Legitimno predstavljanje

SDP ukazuje na SDA-ovu obavezu prema “Mostarskom sporazumu” da osigura “legitimno predstavljanje”, što je, prema SDP-u, protivno presudama Evropskog suda za ljudska prava i Ustavu BiH.

9. Trodjelna podjela države

SDA je optužena za podršku otvaranju ureda člana Predsjedništva BiH u Mostaru, što SDP vidi kao podršku trodjelnoj podjeli države.

10. Javna preduzeća u FBiH

SDP optužuje SDA za etnički razdvojeno upravljanje ključnim javnim preduzećima i bankama, uključujući PIO/MIO fond, Aluminij i BH Airlines, kao i za loše upravljanje Elektroprivredom BiH.

11. Izdaja principa

SDP kritikuje SDA zbog navodnog odustajanja od formiranja Vijeća ministara BiH na probosanskim principima, u korist etnički specifičnih pozicija.

12. NATO

SDP optužuje SDA za odustajanje od NATO puta i za potpisivanje dokumenta koji su u javnosti prikazali kao veliku pobjedu, dok su, prema SDP-u, u stvarnosti odustali od NATO integracija.

13. Sigurnost

SDA je kritizirana za loše upravljanje OSA-om, ključnom sigurnosnom agencijom, koju SDP vidi kao neefikasnu i nespremnu da se bori protiv prijetnji.

14. Spašavanje vlasti u RS i popuštanje

SDP optužuje SDA za pružanje financijske pomoći vlastima u RS-u, što vide kao popuštanje i podršku vlastima koje potiču separatizam.

15. Servilnost

Konačno, SDP kritikuje SDA za servilnost prema Turskoj, navodeći primjer kada gradonačelnik Sarajeva nije smio primiti gradonačelnika Istanbula iz opozicione stranke zbog navodnog straha od reakcije turskog predsjednika.

SDP-ov odgovor predstavlja detaljnu analizu i kritiku SDA, naglašavajući što smatraju ključnim greškama i izdajama koje su potekle iz politike SDA u posljednjim godinama. Ovaj sukob između dvije stranke reflektuje intenzivne političke borbe i optužbe koje prate trenutni politički kontekst u Bosni i Hercegovini.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here