Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik obratio se danas medijima u Banjoj Luci, izražavajući svoje oštre kritike na račun Jamesa O’Briena, pomoćnika američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena. Dodik je izuzetno ljutito reagovao na nedavnu posjetu O’Briena i njegove komentare o državnoj imovini i Ustavu BiH. U svom obraćanju, Dodik je optužio O’Briena da širi neistine i da djeluje kao produžena ruka američke politike koja, prema njegovim riječima, ima “prljave namjere”.

“Danas smo čuli razne neistine, potvrdio je podaništvo muslimanima. On i njegova struktura isključivo podržavaju muslimane i njihove koncepte. On je bio jedno obično piskaralo koje je imalo sreće da se nađe u Daytonu. Nije imao dostupa ni pristupa važnim igračima niti je mogao utjecati na bilo šta. On nije tumač Dejtonskog sporazuma,” rekao je Dodik, naglašavajući da se O’Brien “lažno predstavlja kao moćan”.

Dodik je izrazio svoje čuđenje zbog O’Brienove posjete BiH, s obzirom na to da, prema Dodikovim riječima, trenutno postoji dovoljno problema u Evropi i da je dolazak O’Briena u BiH samo dodatno pogoršao situaciju. Prema Dodikovim navodima, O’Brien je govorio jedno na sastancima, a drugo pred medijima, iznoseći niz netačnosti i laži. “Ničim nije zadužen da tumači Dejtonski sporazum. Dejtonski sporazum kad je predat u vlasništvo BiH, njegovim strukturama je rečeno da su entiteti jedini koji su akteri, nigdje ne piše da je to neki smutljivac sličan njemu,” dodao je Dodik.

Posebnu pažnju Dodik je posvetio pitanjima državne imovine, za koju tvrdi da O’Brienovi komentari predstavljaju potpune laži. Prema Dodiku, Ustav BiH ne spominje državnu imovinu onako kako je O’Brien prikazao. Dodik je istakao da je “potpuna izmišljotina” tvrdnja da se imovina pripisuje BiH, dodajući da je sporazum o sukcesiji bivše Jugoslavije bio predmet različitih tumačenja i da ne može mijenjati Ustav BiH. “Kako neko potpiše takav Ustav? I oni nama lažno predstavljaju da potpis o sukcesiji garantuje neku državnu imovinu,” rekao je Dodik.

Dodik je nastavio s osobnim uvredama prema O’Brienu, nazivajući ga “pisarom” i “trčačem po Daytonu” koji je navodno postao dio američkog hibridnog rata protiv Republike Srpske. Dodik je optužio američke zvaničnike da se miješaju u bankarski sistem Republike Srpske i da pokušavaju prikazati situaciju kao finansijsku krizu koja ne postoji. “RS je redovno isplaćivala plate i penzije, sve je pokriveno, stipendije, subvencije na kamate za kredite… Dakle, RS nije u finansijskoj krizi koju on želi prikazati,” rekao je Dodik.

 

 

Osvrćući se na dogovor iz Laktaša, Dodik je kritizirao O’Briena zbog, kako kaže, rušenja mogućnosti dogovora u teškom vremenu. “Kako mi da razgovaramo s Bošnjacima kad on kaže ‘državna imovina’? Ljudi, to ne postoji. Ima šta hoće od mene onaj ko mi to nađe u Dejtonu. To je laž. Dosta više tih laži. Imovinu nećete dobiti. Ako neko takne našu imovinu, sastat će se naša Skupština i donijet će odluku,” poručio je Dodik.

Dodik je dodatno naglasio da ne razumije kako će BiH izaći iz trenutne situacije, te je izrazio sumnju u američku politiku i njen pristup euroatlanskim integracijama. “Ko je tebe bilo šta pitao? Koje NATO integracije? Ukinute su komisije za integraciju i napravljena ona za saradnju. Rečeno je da to ne podrazumijeva članstvo. Nama nije najbolje u NATO savezu. NATO je ubijao naše ljude ovdje,” rekao je Dodik. Dodik je također izrazio sumnju u O’Brienovu iskrenost i njegovu sposobnost da razumije stvarnu situaciju u BiH, navodeći da su O’Brienovi komentari samo dio pokušaja da se dodvori određenim političkim grupama.

Zaključno, Dodik je optužio O’Briena da se “lažno predstavlja” i da pokušava promijeniti postojeće stanje u BiH na štetu Republike Srpske. “On misli da je dovoljno da si iz Amerike i da možeš da lažeš,” dodao je Dodik, još jednom naglašavajući svoj stav protiv američkih zvaničnika i njihovog uticaja na politička zbivanja u Bosni i Hercegovini.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here