Prije nekoliko godina, na njujorškoj sedmici mode, modna kuća Lacoste predstavila je kolekciju koja je oduševila publiku i ostavila snažan utisak na svijet mode. Kolekcija je bila osmišljena tako da evocira duh tridesetih godina prošlog stoljeća i reflektira jet-set stil u opuštenom ambijentu teniskog terena. Lacoste, poznat po svojoj prepoznatljivoj estetici, uspio je svojim kreacijama donijeti dašak retro elegancije u moderni kontekst.

Publika u New Yorku bila je fascinirana novim proljetnim i ljetnim kreacijama, ali ono što je privuklo posebnu pažnju domaćih trendsetera i ljubitelja brenda bio je neobičan izbor obuće. Naime, Lacoste je odlučio da u svoju kolekciju uključi i obuću poznatu kao “borosane” – papuče koje su se nekada smatrale gotovo ekskluzivnim za ugostiteljski sektor ili za žene koje su puno vremena provodile na nogama. Ovaj izbor obuće, koji je nekada bio predmet šale, sada je postao ključni element u visokoj modi, što je izazvalo veliko zanimanje i razne reakcije među modnim entuzijastima.

Povratak “Borosana”

“Borosanama” nazivamo klasične papuče od platna koje su kroz godine stekle reputaciju običnih i neprimjerenih za modne pultove. Ove papuče su uglavnom nosile radnice u ugostiteljstvu i žene koje su radile na nogama tokom dugih sati. S obzirom na svoju jednostavnost i funkcionalnost, “borosane” su često bile viđene u svakodnevnom životu, ali nisu bile prepoznate kao modni statement.

Međutim, dolazak “borosana” na modnu scenu kroz kolekciju Lacoste pokazuje kako moda neprestano evoluira i kako se čak i najjednostavniji komadi mogu reinterpretirati i prepoznati u novom svjetlu. Lacoste je predstavio “borosane” u bijeloj i crnoj verziji, pružajući im sofisticiran izgled koji je odražavao klasičnu eleganciju ovog brenda, ali ujedno i inovativnost u pristupu svakodnevnoj obući.

Od Sprdnje do Hita

Transformacija “borosana” iz simpatičnih papuča u visoku modu pokazuje moć mode da preispita norme i redefiniše stilove. Ono što je nekada bilo predmet ismijavanja ili predrasuda sada je postalo simbol modernog, funkcionalnog i stiliziranog dizajna. Lacoste je uspješno izbjegao klasične modske granice i postavio novi trend, prepoznajući potencijal u neobičnim komadima.

Ovaj zaokret u modnim trendovima potiče mnoge da preispitaju svoje predrasude o modi i da prihvate inovacije koje donose poznate modne kuće. Kroz svoje najnovije kreacije, Lacoste nije samo odabrao neobičan komad obuće, već je i otvorio vrata za nova razmišljanja o tome šta može biti dio savremenog modnog repertoara.

 

 

Šta Kažu Domaći Trendseteri?

Interesantno je vidjeti kako su domaći trendseteri i ljubitelji “krokodilića” reagirali na ovu novinu. U prošlosti su “borosane” bile predmet šale, ali sada su postale predmet fascinacije i uzbuđenja među onima koji prate najnovije modne trendove. S obzirom na to da su se ove papuče sada pojavile u luksuznoj verziji i po znatno višoj cijeni, pojavljuje se pitanje: da li će se domaći potrošači odlučiti investirati u komad obuće koji su nekada smatrali smiješnim?

S obzirom na trenutni trend prihvaćanja neobičnih modnih izbora i povratak retro stilova, nije iznenađujuće što su “borosane” sada u fokusu. Možda ćemo vidjeti da se ova obuća vrati na domaće tržište u novom, modernom obliku i da se “borosane” postave kao simbol stila i funkcionalnosti u modnom svijetu.

Zaključak

Povratak “borosana” kroz kolekciju Lacoste pokazuje kako moda može transformirati i reinterpretirati čak i najjednostavnije komade. Ovo je odličan primjer kako se tradicionalni elementi mogu uklopiti u savremene modne trendove, nudeći novu perspektivu na stil i funkcionalnost. Moda je u stalnoj potrazi za inovacijama, i često u neobičnim komadima pronalazi inspiraciju za nove trendove. S obzirom na sve to, “borosane” su dokaz da čak i najneobičniji komadi mogu imati svoje mjesto u svijetu mode.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here